Angst. Hoe ga je daar mee om?

angst

We hebben er allemaal wel eens last van. Maar wat als angst je leven beheerst? Wat als jij hierdoor niet goed meer functioneert en dit jou beperkt?

Angst kan er ook voor zorgen dat je vermijdingsgedrag gaat vertonen. Het legt je intuïtie plat en zwengelt het denken en piekeren aan. Waardoor je hoofd overvol wordt en je niet meer helder kunt nadenken. Je bent dan niet meer in staat om vanuit wijsheid keuzes te maken die ècht goed voor je zijn. Angst is een slechte raadgever. Ook zorgt deze ervoor dat je het natuurlijke vertrouwen dat aanwezig is als angst afwezig is, niet meer voelt en ervaart. Het gevolg is continue stress en spanning voelbaar in je lichaam. Het is een enorme beperking. 

 

Angst

Laten we kijken naar wat angst is. Deze heeft in principe een beschermende functie en wil je beschermen tegen een situatie waarin je mogelijk fysiek of emotioneel in gevaar zou kunnen komen. Er ontstaat dan vaak een vecht – vlucht – bevries reactie. In het geval van een levensbedreigende situatie is dit een gezonde reactie. De angst zal ervoor zorgen dat je vlucht of vecht om jezelf in veiligheid te brengen of te beschermen. Dat zou je functionele angst kunnen noemen. Maar als dit ontstaat in situaties waarin er geen reden is om te vechten, vluchten of bevriezen dan is dit een grote beperking en erg ongezond. 

Emotioneel trauma

Angst kan ook ontstaan door emotioneel trauma. De angst wil jou dan eigenlijk beschermen tegen nog zo’n pijnlijke ervaring. Hier zie je vaak vermijdingsgedrag ontstaan. Je bent dan niet meer echt open en ontvankelijk. Ook niet voor de leuke en mooie dingen in het leven.

Angst kan zich op verschillende manieren manifesteren. Zoals een gegeneraliseerd angststoornis, dwangneurose, piekergedrag, paniekaanvallen, chronische innerlijke onrust en fobieën.

Innerlijke onrust

Innerlijke onrust is altijd een teken van (verborgen) angst. Als jij merkt dat je last hebt een altijd aanwezige innerlijke onrust dan loont het de moeite om te onderzoeken welke angst hieraan ten grondslag ligt. Innerlijke onrust is vaak gericht op de toekomst. Je zorgen maken over mogelijke scenario’s die waarschijnlijk nooit zullen plaatsvinden. Als je merkt dat je moeite hebt met inslapen, het zelfde riedeltje in je hoofd telkens maar weer herhaalt (wat als…) of moeite hebt met concentratie. Dat zijn tekenen van innerlijke onrust.

Stress response

Chronische angst of continue innerlijke onrust veroorzaken nogal wat problemen in je lichaam. Dit geeft een sterke stress response in het lichaam. Vanuit Mindfulness noemen we dat een “stressor”. Angst is een sterke stressor en verzwakt onder andere je immuunsysteem. De biochemie verandert hierdoor (ook het hormonale stelsel). Het lichaam maakt veel cortisol (stress hormoon) aan en dit kan problemen veroorzaken met slapen, concentratie, gewicht en focus. Op den duur ontstaat er een chronische stress response. Ook het brein en zenuwstelsel raken overprikkeld. Langdurige blootstelling aan angst (of in een angstige situatie verkeren) creëert PTSS klachten.  

Van hoofd naar hart

In het proces van ontwaken (van hoofd naar hart). Kom je vroeg of laat uit bij angst. Als je heel goed kijkt  is deze bijna altijd terug te voeren op de angst van het ego om te sterven. Deze angst van het ego (dat kritische stemmetje in je hoofd)  zou je ook kunnen omschrijven als angst om controle te verliezen. Angst om te sterven is sowieso bij velen een diepe angst (vaak onbewust). De angst om te sterven ontstaat doordat je denkt dat je dit lichaam bent (identificatie met het lichaam). De angst om controle te verliezen ontstaat doordat je denkt dat je het denken bent (identificatie met het denken). Op het moment dat iemand een transformatie proces ingaat om wat voor reden dan ook, zul je deze angsten vroeg of laat onherroepelijk tegen komen.  Je hebt dan een keuze. Kies je ervoor om te handelen vanuit angst of kies je ervoor om te handelen vanuit liefde? Volg jij de stem van je hoofd, of volg je de stille stem van je hart. Welke stem vertelt de waarheid denk je?

Liefde en overgave

Angst kun je gebruiken als een wegwijzer naar liefde en overgave. Als je niet weg wilt bewegen van angst maar juist een dichterbij beweging maakt  dan kan dit een voedingsbodem zijn voor liefde en overgave. Onder alle angst is de onvoorwaardelijke liefde aanwezig. Altijd.

Wat reflecteert jouw leven?

Is het een uitdrukking van liefde of van angst?

Hoe kun je op een gezonde manier hiermee omgaan?

1. Bewustwording

Allereerst is het belangrijk om uit te vinden waar je nu eigenlijk bang voor bent. De angsten identificeren. Bewustwording is altijd de eerste stap.

2. Erkenning

Vervolgens is het belangrijk om deze te erkennen. Je hoeft deze niet meteen te accepteren dat is misschien te lastig aanvankelijk. Maar begin met erkenning.

Besef dat onze emoties ons iets wezenlijks te vertellen hebben. Dus luister . Wat is de boodschap ? Je ziel wil je iets vertellen. De angst is niet jouw vijand. Sterker nog, het is je beste vriend die jou de weg wil wijzen naar liefde en overgave. Leer om er anders naar te kijken. Als iets dat waardevolle informatie bevat voor jou. Angst kan een fantastische leraar zijn. Gebruik je angst als een portaal naar dieper gewaarzijn. 

3. Niet vechten 

Beweeg niet weg van angst. Vecht er niet tegen. Het zal de angst alleen maar sterker maken.  Kijk en voel. Met een oprechte nieuwsgierige intentie om angst echt te leren kennen. Niet om ervan af te willen komen. 

4. Wat is het inzicht?

Angst, verzet en lijden gaan hand in hand. Niemand vindt het prettig om deze gevoelens te voelen. Dat hoeft ook niet. Je hoeft ze alleen maar toe te laten. Dan ontstaat er vanzelf diep inzicht.  Geen inzicht dat ontstaat vanuit het begrijpende analytische denken, maar vanuit het voelende weten. Het hart weet wat het verstand niet kan begrijpen. Kijk deze gevoelens zijn jouw portaal naar een open hart. Door ze toe te laten opent het hart dieper.  Ze maken de weg vrij voor liefde en overgave.

Als je onzekerheid accepteert, verdwijnt angst.

Mijn persoonlijke ervaring

Ik weet uit eigen ervaring hoe beperkend en verlammend angst kan werken. Toen ik door mijn transformatie proces ging (lees deze blog), ontwikkelde ik in rap tempo een gegeneraliseerd angst en pieker stoornis. Het heeft mijn leven behoorlijk op z’n kop gezet. Alle therapieën die ik hiervoor had ingezet, faalden. Alle vaardigheden die ik zelf in huis heb (waarvoor ik ook gecertificeerd ben) faalden. Ik mocht dus aan den lijve ondervinden dat deze technieken en methodieken niet werken. Later besefte ik waarom al deze therapieën hadden gefaald. Ik noem het nu “het glorieuze falen”. Want er zat wel degelijk een intelligentie in. En dit waardevolle inzicht ga ik met jullie delen.

We leven in een tijd waarin alles onzeker is en velen nu chronisch last hebben van angst, stress en overprikkeling. Depressie ligt op de loer. Daarom heb ik besloten om mijn visie op angst en persoonlijke ervaring met jullie te delen.  Iemand die vrij is van angst, is een groot licht in deze wereld. En dat is wat ik je toewens. Werkelijk innerlijk vrij zijn (lees ook deze blog).

Op 27 april a.s.  geef ik éénmalig GRATIS een online healing met als thema “angst”. Je kunt je aanmelden via deze link.

Beyond what we wish and what we fear may happen,

we have another life,

one as clear and free as a mountain stream.

~Rumi

 

copyright 2021 alle rechten voorbehouden | De Wijsheid van het Hart

Delen  mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog met bronvermelding. 

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

Bedankt voor het inschrijven.