Bewustzijn & Verlichting

bewustzijn en verlichting

We zijn het Aquarius tijdperk binnengegaan. Een tijdperk waarin de mensheid ontwaakt. Maar wat houdt dit ontwaken precies in? Wat is bewustzijn eigenlijk en wat is verlichting?

Mijn visie

De informatie die ik met je deel in deze blog is mijn visie. Mijn visie op bewustzijn en verlichting. Mijn eigen directe ervaring, mijn persoonlijke onderzoek en mijn inzichten. Terwijl ik bezig ben met deze blog voel ik het eigenlijk ook al. Ik wil iets gaan delen over bewustzijn en verlichting en hoe breng je dat over? Want welke woorden ik ook gebruik, geen enkele tekst kan dit helder overbrengen. Woorden zijn gewoonweg niet toereikend. Ook bestaat dan het gevaar dat de lezer denkt “ik snap het”. Echter ontwaken gaat niet over snappen maar over zijn. Dit is het verschil tussen IK weet (hoofd) en IK Ben (hart). Maar woorden kunnen wel een wegwijzer zijn. Een wegwijzer naar de ontdekking en herkenning van bewustzijn en verlichting. Ik Ben is ook niet helemaal juist. Laat “Ik” weg en wat overblijft is Zijn. Dat is misschien nog duidelijker.

Daarom is mijn uitnodiging aan jou: onderzoek de woorden die ik met je deel. Aan de hand van jouw eigen leven, aan de hand van jouw eigen ervaringen. Dan wordt de herkenning van bewustzijn bevestigd in jouw eigen directe ervaring. Alleen dan wordt het bevestigd in je hart. Het spirituele hart ontwaakt.

Bewustzijn

Bewustzijn is dat wat je ten diepste bent. Je ware essentie. Door naar binnen te keren, door het hart binnen te gaan kun je het ontdekken. Het hart weet wat het verstand niet begrijpt.

Als bewustzijn is wat je ten diepste bent, betekent dit ook dat je dit niet tot stand hoeft te brengen. Hard werken aan bewustwording is iets wat de persoon die in de illusie van afgescheidenheid leeft doet. Een persoon wordt niet bewust. Dat is vaak de geboorte van het spirituele ego. De persoon die je denkt te zijn overleeft een ontwaken niet.  In een proces van ontwaken wordt de identificatie juist verbroken met de persoon die je denkt te zijn. Wat je bent is bewustzijn, niet iemand die bewust is of een spiritueel persoon. In het eerste geval zie je de illusie, in het tweede geval zit je in de illusie. Het proces van ontwaken is bewustzijn wat zich bewust wordt van zichzelf. Het is bewustzijn dat ontwaakt niet een persoon. Je zou het ook zo kunnen formuleren. Gewoon jezelf zijn. Gewoon heerlijk eerlijk en authentiek. Dan ben je niet meer bezig met jezelf te “verbeteren” of veranderen/transformeren in iets wat je al die tijd ten diepste al bent. Dan ben je goed zoals je bent en doe je vanzelf niets waar je geen zin in hebt.

Wat je bent is bewustzijn

Elke ervaring is een activiteit van bewustzijn

Ervaren vindt plaats in bewustzijn

Training in bewustzijn?

Je ziet in new age kringen nu veel bewustzijnstrainingen ontstaan. Velen die zo’n training hebben gevolgd komen vervolgens in de praktijk terecht met de vraag: hoe kan het dat ik alles “goed doe” en ik het allemaal snap maar er verandert niets? Ze raken gefrustreerd en lopen vast. Wat doe ik fout?

Dit is de reden. Bewustzijn heeft geen enkele training nodig. Wat wil jij bewustzijn leren? Wil jij bewustzijn leren om bewust te zijn? Ligt het niet in de aard van bewustzijn dat zij bewust is? De training is voor de persoon.  En dat is goed. Ook dat leidt uiteindelijk naar het ware inzicht. De persoon die ergens vanaf wil, wil vermijden of bereiken, ongelukkig en ontevreden is (met zichzelf of de wereld), geen rust kan vinden. Maar een training is niet voor bewustzijn. Het is geen kwestie van de juiste informatie “snappen” of de juiste affirmatie. Het is een kwestie van identificatie en aandacht. Vroeg of laat zul je ontdekken dat elke poging om iets te bereiken of ergens vanaf te komen juist het ego in stand houdt. Want dat betekent per definitie dat het nu in ieder geval niet goed is. Pas als er iets weg is of iets bereikt is. En laat bewustzijn nou alleen te vinden zijn in het nu. Zie je het?

Het leven zelf is mijn Guru

Een student vroeg Papaji (een verlichte guru) ooit: Papaji wat is verlichting? Zijn antwoord was briljant. No teacher, no teaching, no student… Geen leraar, geen lesstof, geen student. Misschien wel de meest heldere beschrijving ooit gegeven van verlicht bewustzijn.

No teaching

No teacher

No student

~Papaji

Onderzoek

Kijk zorgvuldig naar je leven. Was er ooit een moment dat jij een ervaring had waarvan jij je niet bewust was? Als het antwoord nee is. Dan is de enige conclusie die je kunt trekken dat jij altijd al bewust was. Hoe fijn is dat?

Verlichting

Wat bedoelen al die guru’s nou met verlicht bewustzijn dan? Die ultieme zelfvervulling? Ze verwoorden het allemaal anders. Maar het komt telkens op hetzelfde neer. Het is het onthullen van het wezenlijke zelf. Je ware essentie. Het is een blootleggen en herkennen. Niet iets dat door hard werken tot stand wordt gebracht. Maar misschien spontaan gebeurt als je ophoudt met moeten en hard werken aan jezelf. Het is de herkenning van je ware wezen dat elke ervaring kent en tegelijkertijd zichzelf kent. Weet jij trouwens wat de letterlijke vertaling is van guru? God in jou. Geloof niet dat iemand jou  verlichting kan schenken of kan activeren in jou.  Het is onmogelijk. Hooguit kan gratie indalen in je hart. 

The Divine is the giver, receiver and  the Gift.

Verlichting in 3 stappen iets, niets, alles

Het proces van verlichting heel kort samengevat. Eerst denk je dat je iemand bent (een persoon). Vervolgens wordt je leeg gemaakt van alles wat je denkt te zijn maar niet bent en ontdek je dat je deze leegte bent (divine feminine – shakti). De metaforische dood van de persoon. Deze leegte is voor velen een uitdagende fase in het proces van ontwaken. Het roept vaak veel angst op omdat men niet begrijpt wat deze donkere leegte werkelijk is. Daarna volgt het besef dat je alles bent (totale zelfvervulling). Iets, niets, alles. Het ene leven dat aanwezig is in al het leven. Alle verzet en weerstand is daarmee verdwenen. Het hart is nu open en ontvankelijk. Dan vindt descensie plaats. De liefde die indaalt in het hart en lichaam (descensie van Shiva). Maar dan begint de werkelijke integratie eigenlijk pas. Alle aspecten van je alledaagse leven mogen deze herkenning van liefde gaan weerspiegelen. Het licht van bewustzijn dat zachtjes gaat doorstralen in je denken, in je hart, in je woorden, in je acties en in je lichaam. Dat is een proces van jaren.

Bewustzijn voor verlichting

Bewustzijn verliest zichzelf  in ervaren. Je verliest jezelf in denken, in emoties, in situaties in fysieke sensaties. Er is verzet tegen bepaalde ervaringen. Bewustzijn verschuift naar de achtergrond en wordt niet meer opgemerkt. De persoon leeft in de illusie van afgescheidenheid en zit gevangen in het denken en denkprocessen.

Bewustzijn na verlichting

Je ontdekt en ziet en dat elke ervaring plaats vindt in bewustzijn. Bewustzijn is op de voorgrond. Elke ervaring is ondergedompeld in bewustzijn. Ervaren en de ervaring zijn één. Volledig open en ontvankelijk. Verzet is niet aanwezig. Je ervaart de eenheid. Het hart is open.

Onderzoek

Wat is nu echt de essentie van ervaren? Los van wat het denken je vertelt. Wat is aanwezig in elke ervaring?

Het enige wat je telkens weer ervaart is jezelf. Onafgebroken aanwezigheid. Altijd. Er is namelijk nooit een ervaring geweest waarvan jij je niet bewust was weet je nog?

Seriousness is an illness.

~Osho

 

copyright 2021 alle rechten voorbehouden | De Wijsheid van het Hart

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog met bronvermelding. 

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

Bedankt voor het inschrijven.