Bewustzijn & Verlichting

bewustzijn en verlichting

We zijn het Aquarius tijdperk binnengegaan. Een tijdperk waarin de mensheid spiritueel ontwaakt. Wat houdt dit ontwaken precies in? Wat is bewustzijn en wat is verlichting?

Mijn visie

De informatie die ik met je deel in deze blog is mijn visie. Mijn visie op bewustzijn en verlichting. Mijn eigen directe ervaring, mijn persoonlijke onderzoek en inzichten. Terwijl ik bezig ben met deze blog voel ik het eigenlijk ook al. Ik wil iets gaan delen over bewustzijn en verlichting maar hoe breng je dat over? Want welke woorden ik ook gebruik, geen enkele tekst kan dit helder overbrengen. Woorden zijn gewoonweg niet toereikend. Woorden kunnen wel een wegwijzer zijn. Een wegwijzer naar de ontdekking en herkenning van bewustzijn en verlichting.

Ook bestaat het gevaar dat de lezer denkt “ik snap het”. Echter ontwaken gaat niet over snappen maar over zijn. Dit is het verschil tussen IK weet (hoofd) en IK Ben (hart). Je kunt het wel snappen maar als de ervaring ontbreekt heb je niets aan snappen. Wakker worden is de waarheid herkennen. De waarheid zien.

Daarom is mijn uitnodiging aan jou: onderzoek de woorden die ik met je deel. Aan de hand van jouw eigen leven, aan de hand van jouw eigen ervaringen. Dan wordt de herkenning van de waarheid bevestigd in jouw eigen directe ervaring. 

Bewustzijn

Bewustzijn is dat wat je ten diepste bent. Je ware essentie. Ontwaken is geen ervaring of gevoel. Het is een herkenning. Het is bewustzijn dat zich bewust wordt van zichzelf. Dit kun je niet bereiken of leren. Dit kun je alleen maar ontdekken, herkennen en zien. Er is een aspect in jou wat zich altijd bewust is van elke ervaring, elke gedachte, elke sensatie. “Iets” merkt dit alles op. “Iets” neemt dit alles waar. Dat is bewustzijn en dat is onpersoonlijk. Alles is bewustzijn. De hele kosmos is gemaakt van bewustzijn. De kosmos is bewust.

Als bewustzijn is wat je ten diepste bent, betekent dit ook dat je dit niet tot stand hoeft te brengen. Hard werken aan bewustwording is iets wat de persoon die in de illusie van afgescheidenheid leeft doet. En toch is die spirituele zoeker even nodig totdat deze het obstakel wordt voor de werkelijke zelfrealisatie.

Een persoon wordt niet bewust. Die gedachte is soms de geboorte van het spirituele ego

In een proces van ontwaken wordt de identificatie juist verbroken met de persoon die je denkt te zijn (en de identificatie met het lichaam). Ik ben bewust (twee) geeft aan dat er nog illusies van afgescheidenheid overeind staan. Ik ben bewustzijn (één) is de realisatie.

Het proces van ontwaken is bewustzijn wat zich bewust wordt van zichzelf. Het is bewustzijn dat ontwaakt niet een persoon. Ontwaken is ook een confrontatie met je schaduwkanten en je overlevingsstrategieën die plotseling niet meer lijken te werken. Het is een proces van “leegmaken”. Het is het einde van het onechte zelfbeeld. Dat op zich is voor velen uitdagend en beangstigend. De donkere nacht van de ziel is een uitdagende fase.

Wat je bent is bewustzijn

Elke ervaring is een activiteit van bewustzijn

Ervaren vindt plaats in bewustzijn 

De ervaring zelf is bewustzijn


~Tamara van de Beek

 

Training in bewustzijn?

Je ziet in new age kringen nu veel bewustzijnstrainingen ontstaan. Velen die zo’n training hebben gevolgd komen vervolgens in de praktijk terecht met de vraag: hoe kan het dat ik alles “goed doe” en ik het allemaal snap maar er verandert niets? Ze raken gefrustreerd en lopen vast. Wat doe ik fout?

Dit is de reden. Bewustzijn heeft geen enkele training nodig. Wat wil jij bewustzijn leren? Wil jij bewustzijn leren om bewust te zijn? Ligt het niet in de aard van bewustzijn dat zij bewust is? De training is voor de persoon. De spirituele zoeker die leeft in de illusie van afgescheidenheid en de compleetheid in zichzelf niet meer ervaart. Op zoek naar zichzelf. En dat is goed. Het leidt uiteindelijk naar het ware inzicht. Hoe hard ik ook werk en hoe “goed” ik het ook doe ik kom nog steeds uitdagingen tegen. Ik heb nog steeds gedachten en wisselende stemmingen. Dan heb je een onrealistisch en onvolwassen beeld van wakker worden. De misverstanden van verlicht bewustzijn. De zoeker is de afgescheiden persoon en dat zoeken vindt plaats in dat wat je bent. Daarom missen de meesten dit.

De spirituele zoeker is de persoon die ergens vanaf wil, wil vermijden of bereiken, ongelukkig en ontevreden is (met zichzelf of de wereld), geen rust kan vinden. Maar een training is niet voor bewustzijn. Het is geen kwestie van de juiste informatie “snappen” of de juiste affirmatie. Het is een kwestie van identificatie, aandacht en doorzien. Wat je bent is bewustzijn, de vraag is waarom zie je het niet?

Vroeg of laat zul je ontdekken dat elke poging om iets te bereiken waarvan je denkt dat het je vervulling zal brengen of ergens vanaf te komen de identificatie met het ego juist in stand houdt. Pas als er iets weg is of iets bereikt is, is het goed (tenminste dat denk je). Dat is verzet. Alles waar je tegen vecht, blijft.

Er is niets mis met een ego. Sterker nog, je hebt het nodig. Er is niets mis met gedachten. De mind is een prachtige tool. Ook is er niets mis met vervelende gevoelens of stemmingen. Pas als jij vindt dat iets er niet zou moeten zijn maar er wel is, begint het gedonder. Probeer dat maar eens te fixen met een affirmatie. Je blijft bezig.

Het leven zelf is mijn Guru

Een student vroeg Papaji (een verlichte guru) ooit: Papaji wat is verlichting? Zijn antwoord was briljant. No teacher, no teaching, no student… Geen leraar, geen lesstof, geen student. Misschien wel de meest heldere beschrijving ooit gegeven van verlicht bewustzijn.

No teaching

No teacher

No student

~Papaji

Onderzoek

Kijk zorgvuldig naar je leven. Was er ooit een moment dat jij een ervaring had waarvan jij je niet bewust was? Als het antwoord nee is. Dan is de enige conclusie die je kunt trekken dat jij altijd al bewust was. Daar hoef je geen enkele moeite voor te doen. Het is je natuurlijke staat.

Verlichting

Wat bedoelen al die guru’s nou met verlicht bewustzijn dan? Die ultieme zelfvervulling? Ze verwoorden het allemaal anders. Maar het komt telkens op hetzelfde neer. Het is het onthullen van het wezenlijke zelf. Je ware essentie. Het is een blootleggen en herkennen.

Niet iets dat door hard werken tot stand wordt gebracht. Maar misschien spontaan gebeurt als je ophoudt met moeten en hard werken aan jezelf. Het is de herkenning van je ware wezen dat elke ervaring kent en tegelijkertijd zichzelf kent.

Weet jij trouwens wat de letterlijke vertaling is van guru? God in jou. Geloof niet dat iemand jou verlichting kan schenken. Het is onmogelijk. Hooguit kan iemand je de weg wijzen naar de herkenning of ontdekking.

Soms gebeurt dat spontaan door in aanwezigheid te zijn van iemand die wakker is. 

The Divine is the giver, receiver and  the Gift.

Verlichting in 3 stappen 

Het proces van verlichting heel kort samengevat. Eerst denk je dat je iemand bent (een persoon, de mind, het lichaam). Vervolgens wordt je leeg gemaakt van alles wat je denkt te zijn maar niet bent en ontdek je dat je leegte bent (divine feminine – shakti). De metaforische dood van de persoon. Deze leegte is voor velen een uitdagende fase in het proces van ontwaken. Het roept vaak veel angst op omdat men niet begrijpt wat deze donkere leegte werkelijk is.

Daarna volgt het besef dat je alles bent (totale zelfvervulling). Die leegte bevat het ongeboren pure potentieel. Iets, niets, alles. Het ene leven dat aanwezig is in al het leven. 

Dan vindt descensie plaats. De liefde die indaalt in het hart en lichaam (descensie van Shiva). De liefde kan pas indalen als al het verzet is verdwenen. Dan kan zij vrij stromen. De drievoudige vlam in het hart wordt ontstoken.

Maar dan begint de werkelijke integratie eigenlijk pas. Alle aspecten van je alledaagse leven mogen deze herkenning van liefde gaan weerspiegelen. Het licht van bewustzijn dat zachtjes gaat doorstralen in je denken, in je hart, in je woorden, in je acties en in je lichaam, in je leven. De leegte die een vorm aanneemt. Dat is een proces van jaren.

Bewustzijn voor verlichting

Bewustzijn verliest zichzelf in ervaren. Je verliest jezelf in denken, in emoties, in situaties in fysieke sensaties. Er is verzet tegen bepaalde ervaringen. Bewustzijn verschuift naar de achtergrond en wordt niet meer opgemerkt. De persoon leeft in de illusie van afgescheidenheid en zit gevangen in denkprocessen en verzet.

Bewustzijn na verlichting

Je ontdekt en ziet en dat elke ervaring plaats vindt in bewustzijn. Bewustzijn is op de voorgrond. Elke ervaring is als het ware ondergedompeld in bewustzijn. Ervaren, degene die ervaart en de ervaring zijn één. Het hart is open. Je bent als het ware transparant. Alles kan vrij door je heen bewegen zonder verzet.

Onderzoek

Wat is nu echt de essentie van ervaren? Los van wat het denken je vertelt. Wat is aanwezig in elke ervaring? Dit is geen denk vraag. Gebruik je waarnemen en directe ervaring.

Het enige wat je telkens weer ervaart is jezelf. Onafgebroken aanwezigheid. Altijd. Er is namelijk nooit een ervaring geweest waarvan jij je niet bewust was weet je nog? Ik Ben aanwezig in elke ervaring. Los van de inhoud. Ik Ben altijd aanwezig in elke ervaring. I AM.

Seriousness is an illness.

~Osho

 

Join us voor de maandelijke Energy Update & Alignment

 

 

copyright 2022 alle rechten voorbehouden | De Wijsheid van het Hart

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

You're inn!