Misverstanden Verlicht Bewustzijn

misverstanden verlicht bewustzijn

De termen bewustzijn en verlichting zie je veel voorbijkomen. Vaak hebben we onbewust een bepaald idee van hoe dat eruit zou moeten zien.

Verlicht bewustzijn

Verlicht bewustzijn in het kort is bewustzijn dat zich bewust is van zichzelf. Of anders gezegd, jezelf leren kennen als bewustzijn. Je onechte zelfbeeld valt daarmee uit elkaar (ego). Dat proces is een intens en uitdagend proces. Zeker als je niet weet wat er precies aan de hand is met je. Met het uiteen vallen van je onechte zelfbeeld, valt ook je het wereldbeeld wat je had uiteen.

Deze blog gaat niet over bewustzijn of verlichting (lees de vorige blog). In deze blog wil ik met je kijken naar het beeld wat je misschien hebt van verlicht bewustzijn. De misverstanden rondom verlicht bewustzijn. Laten we eerst kijken naar hoe het ego in elkaar steekt.

 

Hoe werkt het ego?

Het ego (je weet wel dat stemmetje in je hoofd) wil graag fixen of ergens vanaf komen (dat is verzet), wil grijpen, bereiken, onderdrukken en vermijden. Dat is het afgescheiden “ik” die de compleetheid in zichzelf niet meer ervaart. Dit afgescheiden “ik” is onbewust op zoek naar de heelheid. Het onechte ik wil graag van dat gevoel afkomen en gaat op zoek naar vervulling in de buitenwereld. Het zijn altijd de onprettige gevoelens en ervaringen die ons motiveren om in actie te komen. Niemand komt in actie of gaat op zoek naar zichzelf als hij/zij zich gelukkig voelt toch? Of anders gezegd, er moet sprake zijn van een bepaald lijden.

Dan gaan we vlucht en vermijd routes bedenken. Praten met je vrienden, TV kijken, spelletje spelen op je mobiel of tab, eten, drinken, vakantie boeken, entertainment opzoeken, mediteren, affirmeren, visualiseren. Bedenk het maar. Alles om ons goed te voelen of op zn minst tijdelijk “goed” te voelen. Tijdelijk vervulling en geluk te voelen.

Het ego is altijd gericht op “iets verkrijgen of bereiken”. Jaagt altijd iets na. Dat is de doener. Aangedreven door angst. De angst om niet te krijgen wat je wilt, de angst om te verliezen wat je hebt of de angst voor gebrek. Maar nu is het in ieder geval niet goed. Het is gericht op overleven.

 

Good vibes only?

Wij willen ons altijd goed voelen en zijn altijd op zoek naar datgene waarvan we denken dat het er nu niet is. Laten we heel helder en eerlijk kijken naar de motivatie. Het zijn allemaal manieren om controle te krijgen uiteindelijk. Het ego wil controle behouden en macht hebben over. Dat geeft een gevoel van schijnveiligheid. Het afgescheiden ik zoekt vervulling in allerlei zaken in de buitenwereld. Maar vindt het daar uiteindelijk nooit. Tenminste niet blijvend.

Deze vlucht en vermijd routes zijn precies datgene wat het hele ego bouwwerk in stand houden. Het is het onbewuste verzet tegen de oerwond (lees daar meer over in deze blog). Spirituele beoefening om ergens vanaf te komen houdt het ego bouwwerk ook overeind. 

The Society in which we live

is the result of our psychological state

~J. Krishnamurti

Spirituele trucjes

Sommigen noemen deze spirituele trucjes om te krijgen wat je wèl wilt (en dus daarmee automatisch iets wat je niet wilt) bewuste co-creatie. Hoef je niet te kijken naar het onderliggende gevoel van incompleet zijn, ongelukkig zijn of eenzaamheid (onbewustheid). Er ontbreekt nu namelijk iets. Alleen dat vind je niet in nog een manifestatie of nog een ervaring. Dat kun je alleen maar vinden in jezelf. De wil tot manifestatie komt voort uit het afgescheiden ik. Dat noemen we karma.

Zelfrealisatie betekent zelfvervulling. Er ontbreekt niets. Je ervaart de heelheid en compleetheid in jezelf. Je bent in vrede met jezelf. Als je vrede ervaart ga je dan bijvoorbeeld affirmeren “Ik ben in vrede met mezelf”? Als je de eenheid ervaart in jezelf ga je dan affirmeren “Ik ben het licht van bewustzijn”? Natuurlijk niet. Vraag je af voor wie (welke Ik) affirmaties dan bedoeld zijn. Wat hoop je dat het resultaat zal zijn? Hoop je dat dit resultaat je blijvende vervulling en blijvend geluk zal brengen?

Voor alle duidelijkheid. Wakker worden betekent niet dat je passief wordt en niet meer in actie komt. Er is nog steeds doen, alleen dit doen komt voort uit een andere bron (niet het ego). De motivatie om in beweging te komen of te scheppen komt spontaan omhoog en niet vanuit gebrek of afwijzing van dat wat is. Een spontane innerlijk gevoelde beweging die als een rivier door je stroomt en zo de wereld in stroomt. Deze motivatie komt voort uit heelheid en is vrij van karma. Het nieuwe tijdperk is het tijdperk van waarheid en liefde. Vrij van karma. Dharma.

If there is no ego, there is no becoming

~ J. Krishnamurti

Stoppen 

Nu je weet wat de strategieën van het ego zijn, kun je ze misschien in jezelf gaan waarnemen. Dan kun je stoppen (als je dat wilt) met het zoeken naar een oplossing in vlucht en vermijd routes omdat je jouw gevoelens en bepaalde ervaringen vervelend vindt. Soms doet het leven dat voor je. Dan wordt je bijvoorbeeld heel erg moe.

In een proces van ontwaken (wat een crisis is) merken velen dat hun vluchtroutes en overlevingsstrategieën plotseling niet meer werken en dan slaat de angst toe. Dat is de angst om controle te verliezen. De angst om te sterven. De confrontatie met je zelf is gearriveerd. In plaats van bezig te zijn met dat wat niet is, dwingen de omstandigheden je als het ware om alle aandacht brengen naar dat wat IS. 

Kijken, observeren, hier, dit moment, voelen, luisteren zonder een verborgen agenda of intenties. Zonder te willen veranderen, fixen, zoeken, willen verkrijgen, iets willen bereiken, iets weg willen hebben, forceren of analyseren. Gewoon hier dit. Gewoon nu. Gewoon niet iets doen. Voor degene die in verzet is, bijzonder vervelend.

 

Misverstanden verlicht bewustzijn

Vaak hebben wij een onrealistisch en onvolwassen beeld van verlicht bewustzijn. Laten we er een aantal op een rijtje zetten.

 

Alle dagen blij

Als ik verlicht bewustzijn heb bereikt zal ik voor altijd blij en gelukkig zijn. Dan heb ik alleen nog maar positieve ervaringen nooit geen negatieve ervaringen meer. Altijd dag en nooit geen nacht meer. Alleen maar zonneschijn, nooit geen storm of regen meer. Blijvende gelukzaligheid onder alle omstandigheden. Vergeet het maar. Sterker nog, na ontwaken dan begint het pas. Ook na ontwaken heb je nog steeds emoties of stemmingen die kunnen wisselen. Het enige verschil is dat je niets afwijst, niets veroordeelt en nergens tegen vecht. 

 

Hou de frequentie hoog?

Vaak hoor je dat mensen dingen roepen als “hou je frequentie hoog”. Alleen bewustzijn heeft geen probleem met hoog of laag. Iemand die leeft in de illusie van afgescheidenheid en de eenheid in zichzelf niet ervaart zal zoiets zeggen. Dan weet je meteen welke “Ik” er aan het woord is.

Je vertelt jezelf dat je een bewuste persoon bent want je kiest bewust voor een hoge frequentie. De persoon (het afgescheiden ik) wordt niet bewust. Het is bewustzijn dat ontwaakt en zich bewust wordt van zichzelf. Ik ben bewustzijn (dat is één). Bovendien ben je bezig met het onderdrukken van gevoelens (lagere frequenties) en daarmee houd je onbewustheid in stand. 

 

Nooit meer ziek ik word 150 jaar

Denken dat je nooit meer iets vervelends overkomt zoals bijvoorbeeld ziekte. Het lichaam kan ziek worden. Maar bewustzijn niet. In een proces van ontwaken wordt de identificatie met het lichaam verbroken. We zijn ongelofelijk bang voor ziekte, verlies en de dood. Maar eerlijk is eerlijk. Vanaf je geboorte is slechts één ding zeker. Op een dag zul je sterven. De vorm, dit lichaam, is tijdelijk. Wat in de vorm komt, verdwijnt uiteindelijk ook weer. Dat is het tijdelijke. Bewustzijn is het tijdloze en het vormeloze. Het tijdelijke verschijnt in het tijdloze. 

Als je ziek wordt heb je niet iets “fout gedaan”. Het is ook geen teken dat je dus nog steeds niet verlicht bent of dat er een innerlijk conflict is. Men denkt dat het leven maakbaar is. Uiteindelijk zal het leven zelf jou onderrichten en laten zien dat het niet maakbaar is.

Ontwaakt bewustzijn gaat over aanwezig zijn en het ervaren van het hele scala van menselijke emoties en uitdagingen. Inclusief verlies (van wat dan ook). Het leven zal je altijd uitdagingen geven. Ook na ontwaken. Dat is evolutie.

Ram Dass was een verlichte leermeester die op latere leeftijd een zwaar herseninfarct kreeg en verlamd bleef. Had hij wat fout gedaan? Hield hij niet genoeg zichzelf? Hij zelf noemde het “fierce grace”. Het bracht hem nog dieper in overgave. Hij heeft intens genoten van zijn laatste levensjaren met zijn beperking. Wakker worden is geen garantie voor nooit meer ziek worden of heel lang leven.

 

Ik krijg wat ik wèl wil

Als ik krijg wat ik wèl wil heb ik het goed gedaan. Mijn affirmatie, mijn visualisatie, mijn intenties. Want ik ben de creator van mijn leven. Wat velen creëren noemen is in feite karma herhalen. Wakker worden gaat over het loskomen van gehechtheden en illusies, onthechten van een bepaalde uitkomst of het resultaat. Dat gaat niet over sleutelen aan een betere of mooiere droom. De uitdagingen in je leven verschijnen met een reden. 

Wil je wakker worden of wil je een leukere en fijnere droom? You can’t always get what you want. But you will always get what you need. Er zit een intelligentie in de uitdagingen op jouw levenspad. Die verschijnen om jou iets te laten zien en te leren.

You want to be loved

Because you do not love

But the moment you love

It is finished

You are no longer inquiring

Wether or not someone loves you

~ J. Krishnamurti

Meer worden of minder

Wakker worden gaat over minder en minder totdat je leeg bent. Het wegvallen van je gehechtheden, masker, identificaties, de rol die je speelt in dit toneelstuk wat wij leven noemen. De rol van slachtoffer, dader, degene die doet, de zoeker, de dromer, de vermijder.  

Soms “de wakkere”. Meer wakker en meer verlicht dan de rest. Spirituele beoefening kan er voor zorgen dat het alledaagse Ik omgetoverd wordt naar een spirituele Ik. Een Hogere “Ik”, een betere “Ik”, een ware “Ik”, een wakkere “Ik”, een Goddelijke “Ik”. Ga zo maar door. Alles wat je niet bent valt uiteindelijk weg. Daarmee wordt dat wat je al bent vanzelf bloot gelegd. Dat hoef je niet tot stand te brengen.

Wakker worden gaat uiteindelijk wellicht om het besef van geen “Ik”. Wat overblijft is onpersoonlijk: Zijn. De herkenning van waarheid. Dat wat aanwezig is en hetzelfde is in elk levend wezen. Wat wij werkelijk delen met elkaar is Zijn. Dat is eenheidsbesef. Als doen spontaan voortvloeit uit dit besef zijn onze acties en creaties vrij van karma. 

 

Hoofd leeg

Iemand die leeft vanuit ontwaakt bewustzijn heeft geen (of bijna geen) gedachten meer. Als er wel gedachten omhoog komen dan doe je vast iets niet goed en heb je het denken nog steeds niet overwonnen of onder controle. Het gaat niet over de juiste mindset. No-mind is helderder (geen identificatie).

Ook na ontwaken zijn er gedachten. Wel kun je opmerken dat er minder gedachten activiteit is. Of langere periodes van geen gedachten. Dat gebeurt spontaan, niet omdat jij stuurt daarin. Alleen de gedachten zijn geen probleem meer omdat ze gezien worden en er geen identificatie meer is met denken. Of het nu plezierige of onplezierige gedachten zijn. Dat maakt niet uit. Jij bent niet de denker die denkt dat ie het denken is. 

 

De misvattingen zijn jouw helpers

Is het verkeerd om vast te lopen in deze misvattingen? Nee zeker niet. Al deze misvattingen dragen de mogelijkheid tot dieper gewaarzijn in zich. Kijk alles wat je “overkomt” of gebeurt in het leven, dient maar één doel. Jou helpen te ontwaken. De misvattingen kunnen je helpers zijn om nog helderder te kijken.

The more you know yourself

The more clarity there is

Self-knowledge has no end

You don’t come to an achievement

You don’t come to a conclusion

It is an endless river

~J. Krishnamurti

Join us voor de maandelijkse online Energy Update & Alignment

 

 

copyright 2022 alle rechten voorbehouden | De Wijsheid van het Hart 

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

You're inn!