Misverstanden Verlicht Bewustzijn

misverstanden verlicht bewustzijn

We zitten midden in een grote shift. De termen bewustzijn en verlichting zie je overal voorbijkomen. Vaak hebben we onbewust een bepaald idee van hoe dat eruit zou moeten zien verlicht bewustzijn.

Verlicht bewustzijn

Verlicht bewustzijn in het kort is bewustzijn dat zich bewust wordt van zichzelf. Of anders gezegd, jezelf leren kennen als bewustzijn. Je valse zelfbeeld valt daarmee uit elkaar(ego). Dat proces is een intens en uitdagend proces. Zeker als je niet weet wat er precies aan de hand is met je.

Deze blog gaat niet over bewustzijn of verlichting (lees de vorige blog). In deze blog wil ik met je kijken naar het beeld wat je misschien hebt van verlicht bewustzijn. De misverstanden rondom verlicht bewustzijn. Laten we eerst kijken naar hoe het ego in elkaar steekt.

 

Hoe werkt het ego?

Het ego (je weet wel dat stemmetje in je hoofd) wil altijd graag altijd fixen of ergens vanaf (dat is verzet). Je gaat wat doen omdat je ergens vanaf wilt komen en/of iets niet wilt voelen/ervaren. Het zijn altijd de onprettige gevoelens en ervaringen die ons motiveren om in actie te komen. Niemand komt in actie of gaat op zoek naar zichzelf als hij/zij zich gelukkig voelt toch? Of anders gezegd, er moet sprake zijn van een bepaald lijden.

Dan gaan we vlucht en vermijd routes bedenken. Praten met je vrienden, TV kijken, spelletje spelen op je mobiel of tab, eten, drinken, vakantie boeken, entertainment opzoeken, mediteren, affirmeren, visualiseren. Bedenk het maar. Alles om ons goed te voelen of op zn minst tijdelijk “goed” te voelen.

Het ego is altijd gericht op “iets verkrijgen of bereiken”. Jaagt altijd iets na. Aangedreven door angst. De angst om niet te krijgen wat je wilt, of de angst om te verliezen wat je hebt. Maar nu is het in ieder geval niet goed.

 

Good vibes only?

Wij willen ons altijd goed voelen en zijn altijd op zoek naar datgene waarvan we denken dat het er nu niet is. Laten we heel helder en eerlijk kijken naar de motivatie. Het zijn allemaal manieren om controle te krijgen uiteindelijk. Het ego wil controle behouden en macht hebben over.

Deze vlucht en vermijd routes zijn precies datgene wat het hele ego bouwwerk in stand houden. Het is het onbewuste verzet tegen de oerwond (lees daar meer over in deze blog). Spirituele beoefening om ergens vanaf te komen houdt het ego bouwwerk overeind. Ook dat is olie op het vuurtje gooien.

The Society in which we live

is the result of our psychological state

~J. Krishnamurti

Spirituele trucjes om ergens vanaf te komen

Sommigen noemen deze spirituele trucjes om te krijgen wat je wèl wilt (en dus daarmee automatisch iets wat je niet wilt) bewuste co-creatie. Hoef je niet te kijken naar het onderliggende gevoel van incompleet zijn, ongelukkig zijn of eenzaamheid (onbewustheid). Ik ben de creator van mijn eigen realiteit. Dat wat je nu ervaart dat wil je niet.

Als je heel helder en eerlijk kijkt, dan zie je dat je niet kunt zijn met de realiteit zoals die is. Die “Ik” die daarmee bezig is, is een illusie. Die bestaat alleen in je hoofd. Daarmee ben je eigenlijk in discussie met het Universum. Wakker worden is volledig samenvallen (zijn) met wat is en ontdekken dat er in dit moment niets ontbreekt. De heelheid en eenheid ervaren. Vrede in en met jezelf. Zelfrealisatie betekent zelfvervulling. Er ontbreekt niets. Als je vrede ervaart ga je dan affirmeren “Ik ben in vrede met mezelf”? Als je de eenheid ervaart in jezelf ga je dan affirmeren “Ik ben het licht van bewustzijn”? Natuurlijk niet. Vraag je af voor wie (welke Ik) deze affirmaties dan bedoeld zijn.

Voor alle duidelijkheid. Het betekent niet dat je passief wordt en niet meer in actie komt. Er is nog steeds doen, alleen dit doen komt voort uit een andere bron (niet het ego). De motivatie om in beweging te komen of te scheppen komt vanuit vreugde niet vanuit gebrek of afwijzing. Onthecht van de uitkomst. Een spontane innerlijk gevoelde beweging die als een rivier door je stroomt en zo de wereld in stroomt. 

If there is no ego, there is no becoming

~ J. Krishnamurti

 

Stoppen met vluchten en vermijden

Nu je weet wat de strategieën van het ego zijn, kun je ze misschien in jezelf gaan waarnemen. Dan kun je stoppen (als je dat wilt) met het zoeken naar een oplossing in vlucht en vermijd routes omdat je jouw gevoelens en bepaalde ervaringen vervelend vindt. Soms doet het leven dat voor je. In een proces van ontwaken (wat een crisis is) merken velen dat hun vluchtroutes plotseling niet meer werken en dan slaat de angst toe. Dat is de angst om controle te verliezen. De angst om te sterven (de ego dood). De confrontatie met je zelf is gearriveerd. In plaats van bezig te zijn met dat wat niet is, dwingen de omstandigheden je als het ware om alle aandacht brengen naar dat wat IS. 

Kijken, observeren, hier, dit moment, voelen, luisteren zonder een verborgen agenda of intenties. Zonder te willen veranderen, fixen, zoeken, willen verkrijgen, iets willen bereiken, iets weg willen hebben, forceren of analyseren. Gewoon hier dit. Gewoon nu. Gewoon niet iets doen. Voor degene die in verzet is, bijzonder vervelend.

 

Misverstanden verlicht bewustzijn

Vaak hebben wij een onrealistisch en onvolwassen beeld van verlicht bewustzijn. Laten we er een aantal op een rijtje zetten.

 

Alle dagen gelukkig

 

Als ik verlicht bewustzijn heb bereikt zal ik voor altijd blij en gelukkig zijn. Dan heb ik alleen nog maar positieve ervaringen nooit geen negatieve ervaringen meer. Altijd dag en nooit geen nacht meer. Alleen maar zonneschijn, nooit geen storm of regen meer. Blijvende gelukzaligheid onder alle omstandigheden. Vergeet het maar. Sterker nog, na ontwaken dan begint het pas. Ook na ontwaken heb je nog steeds emoties of stemmingen die kunnen wisselen. Het enige verschil is dat je niets afwijst, niets veroordeelt en nergens tegen vecht. 

 

Hou de frequentie hoog?

 

Vaak zie je dat mensen dingen roepen als “hou je frequentie hoog”. Alleen bewustzijn heeft geen probleem met hoog of laag. Iemand die leeft in de illusie van afgescheidenheid en de eenheid in zichzelf niet ervaart zal zoiets zeggen. Schijnbaar is er een “Ik” die de frequentie hoog moet houden. En deze “Ik” houdt niet van lage frequenties (zoals boosheid, frustratie of angst). Dat is een bekend spelletje van het ego. Dan weet je meteen welke “Ik” er aan het woord is.

Je vertelt jezelf dat je een bewuste persoon bent want je kiest bewust voor een hoge frequentie. De persoon (ego) wordt niet bewust. Het is bewustzijn dat ontwaakt en zich bewust wordt van zichzelf. Bovendien ben je bezig met het onderdrukken van gevoelens en daarmee houd je onbewustheid in stand. 

 

Nooit meer ziek en ik word 150 jaar

 

Denken dat je nooit meer iets vervelends overkomt zoals bijvoorbeeld ziekte. Het lichaam kan ziek worden. Maar bewustzijn niet. In een proces van ontwaken wordt de identificatie met het lichaam verbroken. We zijn ongelofelijk bang voor ziekte, verlies en de dood. Maar eerlijk is eerlijk. Vanaf je geboorte is slechts één ding zeker. Op een dag zul je sterven. De vorm, dit lichaam, is tijdelijk. Wat in de vorm komt, verdwijnt uiteindelijk ook weer. Dat is het tijdelijke. Verlicht bewustzijn is het tijdloze. Het tijdelijke verschijnt in het tijdloze. Je kunt dit alles waarnemen toch? Dat betekent dat alles gebeurt in het oneindige veld puur gewaarzijn.

Als je ziek wordt heb je niet iets “fout gedaan”. Het is ook geen teken dat je dus nog steeds niet verlicht bent. Men denkt dat het leven maakbaar is. Uiteindelijk zal het leven zelf jou onderrichten en laten zien dat het niet maakbaar is.

Ontwaakt bewustzijn gaat over aanwezig zijn in en het ervaren van het hele scala van menselijke emoties en uitdagingen. Inclusief verlies (van wat dan ook). Het leven zal je altijd uitdagingen geven. Ook na ontwaken. Dat is evolutie.

Ram Dass was een verlichte leermeester die op latere leeftijd een zwaar herseninfarct kreeg en verlamd bleef. Had hij wat fout gedaan? Hield hij niet genoeg zichzelf? Hij zelf noemde het “fierce grace”. Het bracht hem nog dieper in overgave. Hij heeft intens genoten van zijn laatste levensjaren met zijn beperking. Wakker worden is geen garantie voor nooit meer ziek worden of heel lang leven.

 

Ik krijg precies dat wat ik wil

 

Nee. Je krijgt wat het u niversum wil. Jij bent één met het universum. Als ik krijg wat ik wèl wil heb ik het goed gedaan. Mijn affirmatie, mijn visualisatie, mijn intenties. Want ik ben de creator van mijn leven. Wakker worden gaat over het loskomen van gehechtheden en illusies, onthechten van een bepaalde uitkomst. Dat gaat niet over sleutelen aan een betere of mooiere droom. Wil je wakker worden of wil je een leukere en fijnere droom? You can’t always get what you want. But you will always get what you need.

You want to be loved

Because you do not love

But the moment you love

It is finished

You are no longer inquiring

Wether or not someone loves you

~ J. Krishnamurti

Meer worden of minder worden?

 

Wakker worden gaat over minder en minder. Het wegvallen van je gehechtheden, masker, identificaties, de rol die je speelt in dit toneelstuk wat wij leven noemen. De rol van slachtoffer, dader, degene die doet, de zoeker, de dromer, de vermijder. Ga zo maar door. Alles wat je niet bent valt uiteindelijk weg. Daarmee wordt dat wat je bent vanzelf bloot gelegd. Dat hoef je niet tot stand te brengen. Dat gaat niet over bereiken. Dat gaat over zijn.

Soms “de wakkere”. Meer wakker en meer verlicht dan de rest. Spirituele beoefening kan er voor zorgen dat de alledaagse Ik omgetoverd wordt naar een spirituele Ik. Een Hogere “Ik”, een betere “Ik”, een ware “Ik”, een wakkere “Ik”, een Goddelijke “Ik”. Wakker worden gaat uiteindelijk wellicht om het besef van geen “Ik”. Dat wat uiteindelijk wegvalt in een proces van ontwaken. Wat overblijft is onpersoonlijk: Zijn. Dat wat aanwezig is en hetzelfde is in elk levend wezen. Wat wij werkelijk delen met elkaar is Zijn. Dat is eenheidsbesef. Als doen spontaan voortvloeit uit dit besef zijn onze acties vrij van karma. 

 

Mijn hoofd is nu altijd lekker leeg

 

Iemand die leeft vanuit verlicht bewustzijn heeft geen (of bijna geen) gedachten meer. Als er wel gedachten omhoog komen dan doe je vast iets niet goed en heb je het denken nog steeds niet overwonnen of onder controle. Ook na verlichting komen en gaan gedachten. Wel kun je opmerken dat er minder gedachten activiteit is. Of langere periodes van geen gedachten. Dat gebeurt spontaan, niet omdat jij stuurt daarin. Alleen de gedachten zijn geen probleem meer omdat ze gezien worden en er geen identificatie meer is met denken. Of het nu plezierige of onplezierige gedachten zijn. Dat maakt niet uit. Jij bent niet de denker die denkt dat ie het denken is.

 

De misvattingen over verlicht bewustzijn jouw helpers

 

Is het verkeerd om vast te lopen in deze misvattingen? Nee zeker niet! Al deze misvattingen dragen de mogelijkheid tot dieper gewaarzijn in zich. Kijk alles wat je “overkomt” of gebeurt in het leven, dient maar één doel. Jou helpen te ontwaken. De misvattingen kunnen je helpers zijn. Een gouden kans om nog helderder te kijken.

The more you know yourself

The more clarity there is

Self-knowledge has no end

You don’t come to an achievement

You don’t come to a conclusion

It is an endless river

~J. Krishnamurti

 

 

copyright 2021 alle rechten voorbehouden | De Wijsheid van het Hart

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog met bronvermelding. 

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

Bedankt voor het inschrijven.