Manipulatie, herken de signalen

manipulatie

Ben jij gevoelig voor manipulatie? Zolang je onder invloed bent van je ego ben je manipuleerbaar. De buitenwereld of de ander bepaalt dan je binnenwereld (en stuurt daarmee je denken, voelen en handelen).

Manipulatie

Manipulatie is een vorm van negatieve beïnvloeding en misbruik. Daaronder vallen acties, opmerkingen en mededelingen die opzettelijk bedoeld zijn om jou iets anders te laten denken, doen en voelen dan je normaal zou doen op basis van je eigen ingevingen en gevoel (vanuit het hart, vanuit intuïtie).

Bij manipulatie is er altijd één element aanwezig. De manipulator wordt er beter van en profiteert. Degene die gemanipuleerd wordt verliest iets. Een extreem voorbeeld hiervan is “gaslightning”. Het doel daarvan is om iemand volledig te laten twijfelen aan zichzelf en te ontkrachten. Te laten twijfelen aan eigen waarneming, kennis, grenzen, waarden en normen en soms zelfs hun gezonde verstand. Manipulatie wordt ingezet om macht of controle te verkrijgen of te behouden, een positie te versterken cq behouden of status.

Het ego en manipulatie

Nu is het zo dat wanneer jij je identificeert met je ego (het ego-denken), jij gevoelig bent voor manipulatie. Vooral als er ook sprake is van onderdrukte emotionele energie, angsten en/of onverwerkte trauma’s. Het denken en het emotionele lichaam zijn met elkaar verbonden. Bewustwording van het feit dat je gemanipuleerd wordt en met name hoe, kan je helpen om daarin niet mee te gaan. Wat daarvoor nodig is, is in eerste instantie bewustzijn. Wakker worden dus.

Manipulatie van buitenaf kan bijvoorbeeld door social media, het nieuws, informatie en beelden, reclame, interactie met de ander. De input van buitenaf beïnvloedt dan je denken (mind control), voelen en handelen. Er is altijd een bepaalde mate van onbewustheid nodig om iemand te kunnen manipuleren. En bepaalde trauma’s of emotionele triggers.

Helder waarnemen

Het ego (dat stemmetje in je hoofd) kent veel strategieën om jouw aandacht op te eisen. Maar het ego is ook verbonden met jouw emotionele lichaam. Met name onverwerkte en onderdrukte emotionele energie en trauma’s. Deze twee houden elkaar in stand. Men noemt dat de gedachten – gevoel spiraal.

Als jij gegijzeld wordt door je denken, dan komt bewustzijn vast te zitten in gedachten. Vitale levensenergie kan niet meer vrij stromen. Je voelt dan een verkramping in je lichaam. Bewustzijn vernauwt zich. Reageren en handelen vanuit deze toestand is handelen vanuit onbewustheid. Onbewustheid kun je iemand (jezelf dus ook niet) nooit kwalijk nemen. Je bent immers niet bewust. Ook is er dan geen sprake van vrije wil. Daarvoor is eerst bewustzijn nodig. 

Strategieën van het ego

Angst

Angst is veruit de beste manier om iemand te manipuleren maar ook een favoriete manier van het ego om jou in zijn grip te houden. Als je controle over iemand wilt krijgen dan gebruik je bij voorkeur angst. Angst, controle en macht gaan hand in hand. Met name de angst om te sterven werkt erg goed. Of je gezondheid verliezen, een geliefde of je bezit te verliezen is in de meeste gevallen ook bijzonder effectief. Angst kan een mens vreemde dingen laten doen. Angst kan doorslaan in paniek (dan neemt het denken het volledig over) en legt je intuïtie plat. Maar angst en verlieservaringen kunnen je ook bevrijden. Je kunt deze gebruiken om je de weg te wijzen naar je ware zelf. Door ze niet te bevechten maar ermee te zijn.

Vechten en verzet

Innerlijk verzet en vechten zijn altijd tekenen dat het ego actief is. Overgave en acceptatie kent het ego niet. Overgave en acceptatie is overigens “niet-doen”. Je kunt niet in overgave gaan. Als verzet afwezig is, ben je open. Da’s genoeg.

Super ambitieus

Het ego is gericht op het behalen van doelen. Het eindresultaat bepaalt je zelfbeeld en zelfwaarde. Hopelijk ook vervulling. Succes, bezit, prestaties, likes en views. De overtuiging bestaat hoe meer ik bereik, hoe meer likes en views, hoe meer ik waard ben. Hoe meer ik doe, des te waardevoller ben ik. Hoe meer ik bezit, des te groter mijn zelfwaarde.

Vergelijken

Het ego vergelijkt graag. Je bent òf beter dan de ander (superioriteit) òf slechter/minder (minderwaardigheid). Ik heb gevonden wat jij nog niet hebt gevonden. Ik ben wakker en zij nog niet. Mijn frequentie is hoger dan de jouwe. Allemaal activiteit van het ego. Alleen ego heeft een probleem met ego. Bewustzijn niet.

Controle drang

Het ego is gericht op zelfbehoud. De controle verliezen staat voor het ego synoniem aan dood gaan. Dat geeft veel angst. Bijna alle angst is terug te voeren op de angst van het ego om te sterven. Dit is een superhandige als je mensen wilt brainwashen. Speel in op hun angsten en dit overlevingsmechanisme wordt vanzelf geactiveerd.

Moraliseren

Wanneer iemand de “fouten” in zichzelf niet kan accepteren en omarmen zie je vaak dat zij dit projecteren in de buitenwereld. Men gaat zich enorm ergeren aan de “fouten” in de ander en vertoont moraliserend gedrag. Je wil de ander voorschrijven hoe te leven. Je kunt de ander niet accepteren zoals hij/zij is omdat je jezelf niet kunt accepteren zoals je bent.

Arrogantie

Dit zie je vaak als iemand innerlijk kampt met sterke minderwaardigheidsgevoelens. Daar ligt trauma aan ten grondslag. Maar bij een beginnend ontwaken zie je dit ook. Het ego trekt de heldere inzichten die dan ontstaan meteen naar zich toe om zichzelf in stand te houden of zelfs op te blazen. Dit is vaak de geboorte van een spiritueel ego. Ego en Super Ego. 

Overmatig kritisch zijn

Een overmatige kritische houding hebben ten opzichte van anderen en je irriteren aan de ander is vaak een indicatie van een sterke innerlijke kritische houding naar zichzelf (innerlijke criticus). Het ego projecteert dit op de ander. Overdreven kritisch zijn op anderen is een strategie van het ego om de aandacht af te leiden van de onvolkomenheden in zichzelf.

Schuld en schaamte

Twee emoties die de meesten niet willen erkennen of voelen en twee sterke emoties gelinkt aan trauma. Een effectieve manier om iemand te manipuleren (ga je schamen, dit is jouw schuld). Merk je dat je na een gesprek of het innemen van bepaalde informatie dat deze gevoelens bij je opkomen dan weet je zeker dat je gemanipuleerd wordt. Of andersom. Iemand met sterke schuldgevoelens zal vaak snel beschuldigend zijn naar de buitenwereld en/of de ander.

Verdedigen of aanvallen

Merk je dat de verdediging ingaat of juist gaan aanvallen? Dat is een teken dat het ego je overgenomen heeft. Je gaat nu de onbewustheid in en wilt gelijk krijgen.

Oordelen en veroordelen

Het ego is de commentator in je hoofd die overal een verhaal van maakt. Het ego oordeelt, veroordeelt en vormt een mening over alles en iedereen.

Bewustzijn en Manipulatie

Hoe weet je dat je gemanipuleerd wordt? Heel simpel. Door goed te luisteren naar je gevoel. Door dicht bij jezelf te blijven. Jouw gevoel is altijd een goede graadmeter. Informatie van buitenaf (tweedehands informatie) zomaar klakkeloos voor waarheid aannemen is nooit een goed idee. Stel kritische vragen en ga op onderzoek uit.

Manipulatie kan er ook voor zorgen dat je zelfvertrouwen volledig ondermijnd wordt en jij jouw macht en kracht weggeeft aan een externe autoriteit. Je vertrouwt dan niet meer op je eigen autoriteit. Vertrouw altijd op je eigen innerlijke autoriteit. Bewaak je grenzen, wees assertief en leer om nee te zeggen zonder schuldgevoel.

Als er bij bepaalde informatie, beelden of in sociale contacten onderstaande gevoelens bij je opkomen, dan loont het de moeite om heel helder te kijken naar de intentie van de boodschap of deze persoon (en jouw emotionele triggers want jij slaat ergens op aan).

Angst, schuldgevoel, schaamte, onzekerheid, twijfelen aan jezelf, de ander maakt jouw verantwoordelijk voor zijn/haar emotie (het is jouw schuld), inwerken op jouw verantwoordelijkheidsgevoel, plichtsgevoel of rechtvaardigheidsgevoel, dreigen met geweld, intimidatie of bestraffing, iemand aanspreken op diens ijdelheid (het ego juist strelen), jouw expliciet aanspreken op je empathie en medelijden, iemand liefde en genegenheid onthouden (negeren).

Propaganda werkt het beste

als zij die gemanipuleerd worden ervan

overtuigd zijn dat zij handelen uit eigen vrije wil.

Bewustzijn is jouw superpower 

Als jij je bewust bent van hoe manipulatie in z’n werk gaat, kun je het herkennen wanneer je het tegenkomt. Alleen iemand die zich identificeert met het denken kun je brainwashen. Bewustzijn is je grootste helper hierin.

Bewustwording van hoe het ego werkt. Hoe een bepaalde gedachte zorgt voor een specifieke (emotionele) reactie. Laat jij je leiden door de stem in je hoofd of laat jij je leiden door je hart? Luister jij naar je intuïtie en gevoel? Als er angst voelbaar is, ben je bereid om angst aan te kijken? Dit vraagt om eerlijk zelfonderzoek en bewustwording.

Pas als jij je bewust bent van hoe jij gemanipuleerd wordt en welke emotionele pijn (of angst) er nog actief is in jou, ben je niet meer manipuleerbaar. Wakker worden is van vitaal belang als jij geen speelbal wilt zijn van omstandigheden of het gedrag van anderen.

Onvoorwaardelijke liefde

Er is geen grotere kracht dan de kracht van onvoorwaardelijke liefde. Laat angst kennismaken met onvoorwaardelijke liefde. Soms denk ik wel eens, het lijkt wel alsof de liefde zichzelf vermomt als angst. Kijk op het moment dat je niet meer bang bent voor angst en angst nieuwsgierig gaat benaderen, gaat leren kennen en diep doordringt in de kern van angst dan ontdek je dat onder alle angst alleen maar liefde verstopt zit. Dat waar je bang voor was blijkt de sleutel naar bevrijding te zijn. In elke uitdagende situatie, zit een “gift” verstopt. 

Luisteren naar de stem van angst creëert een vernauwing in bewustzijn

Luisteren naar de stem van liefde creëert een expansie in bewustzijn

Angst en verlieservaringen kunnen een perfecte katalysator zijn voor wakker worden.  Angst bevechten is angst versterken. Angst laat je ook zien waar jij nog vasthoudt aan controle, overlevingsmechanismen en de illusie van afgescheidenheid. Angst laat je zien waar jij zelf de macht over wilt verkrijgen of behouden. Het is juist angst die jou hiervan kan bevrijden. Dank je wel angst, dank je wel onzekerheid.

In deze tijd krijg je volop kansen om manipulatie, brainwashing en mindcontrol te doorzien en er boven uit te stijgen. Volop kansen voor expansie in bewustzijn. Het enige wat nodig is, is de identificatie met het denken verbreken. Dat is de geboorte van Liefde. En de liefde is vrij, de liefde dat ben jij.

Een mens die al zijn angsten heeft overstegen (het ego heeft overstegen) is werkelijk vrij. Hoe manipuleer je deze mens? Daar is geen brainwash tegen opgewassen.

Join us voor de maandelijkse online Energy Update & Alignment

 

Tamara van de Beek

copyright 2020 alle rechten voorbehouden | De Wijsheid van het Hart 

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

You're inn!