Schaduwkanten wat je niet ziet, bepaalt wie je bent

schaduwkanten

Iedereen heeft schaduwkanten. De “donkere” karaktertrekjes die we verbergen en liever niet onder ogen komen.

Wat zijn schaduwkanten?

Schaduwkanten verwijzen naar verborgen en onderdrukte vaak “negatieve” aspecten van onszelf. Volgens Carl Jung is de schaduwkant de persoon die je niet wilt zijn maar stiekem wel bent. En die trekt achter de schermen aan de touwtjes van je leven zonder dat jij je daar bewust van bent.

Iedereen laat zich meestal van zijn beste kant zien en doet zijn best (bewust of onbewust) om de minder mooie karaktertrekjes voor de buitenwereld (en zichzelf) te verbergen. Maar dat kost je wel veel levensenergie. Alles wat jij ontkent, onderdrukt en afwijst in jezelf wordt onderdeel van je schaduwkant en het onechte Zelf (ego). Het zijn die delen die gelinkt zijn aan overleven (overlevingsmechanismen) en ook voorplanting. Schaduwkanten die niet gezien zijn houden ons gevangen in onbewustheid.

One does not become enlightened by imagining figures of light,
but by making the darkness conscious.
~ C. Jung

Hoe ontstaat een schaduwkant?

Als je wordt afgewezen door je omgeving en/of als je niet ècht werd gezien kan een bepaalde eigenschap verdwijnen naar je schaduwkant. Ook positieve eigenschappen. Tijdens je opvoeding krijg je van je omgeving en het systeem een soort brainwash. Dit is wat “normaal” is, dit is wat er van je verwacht wordt (pas jezelf aan) en dit is hoe wij willen dat jij je gedraagt.

Gedrag en emoties die niet passen in het brainwash programma worden afgekeurd. Er ontstaat schuld, schaamte of zelfafwijzing. Was jij heel gevoelig als kind en kreeg je telkens te horen dat je niet zo overdreven moest reageren? Dan is de kans groot dat je je gevoel gaat onderdrukken en je emoties niet meer wilt of durft te tonen.

Sometimes the shadow stays next to the Light.
Sometimes it disappears into the Light.
~ Rumi

Spiritueel ontwaken en je schaduwkanten

In een proces van bewustwording betekent de confrontatie met je schaduwkanten vaak een flinke crisis. Dat is de crisis die zich aandient tijdens een authentieke awakening. Alles wat je onderdrukt, genegeerd en ontkend hebt, wordt nu in je bewustzijn gebracht.

Je copingsstrategieën werken plotseling ook niet meer.  Sommigen zullen dit omschrijven als de donkere nacht van de ziel. Een alchemistisch spiritueel proces van zuivering wat door velen als zeer intens en uitdagend ervaren wordt. Het oude onechte Ik valt uit elkaar. Vluchten kan niet meer en werkt niet meer. De metaforische dood van het ego. Je schaduwkanten zijn daar onderdeel van.

 

De collectieve Donkere Nacht van de Ziel

Ken jij het gezegde “zo binnen zo buiten”? De wereld is je spiegel. Net zoals een individu door de donkere nacht van de ziel gaat, zo gebeurt dit nu ook op collectief niveau. Dat wat lang verborgen was, komt nu in het licht te staan. Het wordt eindelijk gezien. Een pijnlijk maar waardevol proces.

Als je je niet bewust bent van je schaduw dan is de kans groot dat je deze projecteert op de ander en de buitenwereld. Alles wat je niet wilt of kunt aankijken in jezelf, zul je tegenkomen in “de ander” en de buitenwereld.

Als jij je niet bewust bent van je schaduwkanten zul je getriggerd worden. Je raakt misschien geïrriteerd, je wijst de ander af, je bekritiseert ze, je bent jaloers of afgunstig. Soms worden mensen zelfs fysiek agressief naar de ander toe.

Je schaduwkanten leren kennen en omarmen, volstrekt eerlijk zijn naar jezelf en zelfacceptatie helpen je om niets te projecteren op de ander. Zo zorg je emotioneel goed voor jezelf en neem je verantwoordelijkheid voor jezelf. Je wordt authentiek, je hoeft niets meer te verbergen en mag volledig jezelf zijn.

Je eigen duisternis kennen is de beste methode om
om te kunnen
gaan met de duisternis van anderen.
~C. Jung

Bewustwording van je schaduwkanten

Alhoewel de confrontatie met je schaduwkanten uitdagend is, is dit het meest belangrijke onderdeel in een proces van bewustwording. Het geeft je de kans om alle verwondingen, trauma en onderdrukte emotionele energie te transformeren naar iets nieuws. Het te gebruiken als voedingsbodem voor groei en expansie. Je schaduw integreren is innerlijk vrij worden van de belasting van het verleden en eindelijk gewoon jezelf te zijn.

Dan komt er levensenergie vrij die niet meer misbruikt wordt voor vluchten, ontkennen, controleren, manipuleren of onderdrukken. Ook talenten in jezelf die onderdrukt werden, komen nu weer tot je beschikking. De levensenergie kan nu vrij stromen naar creativiteit en spontane expressie.

 

Zeven signalen die duiden op een schaduwkant

  • Sterke innerlijke criticus (dat irritantje stemmetje in je hoofd) jezelf bekritiseren, nooit goed genoeg. Zelfafwijzing. Of snel veroordelend en bekritiserend zijn naar anderen toe.
  • Super alert zijn en alles willen micro managen (controledrang). Moeite met echt ontspannen.
  • Moeite met grenzen aangeven, verwaarlozing van je emotionele behoeften, jezelf wegcijferen en please gedrag.
  • Herhalende patronen. Telkens dezelfde uitdagingen tegen komen in je relaties, werk etc.
  • Sterke gevoelens van minderwaardigheid en altijd twijfelen aan jezelf.
  • Uitstelgedrag en zelfsabotage.
  • Moeite hebben met zelfreflectie. Het ligt aan de ander of de situatie. Niet kunnen zien wat jouw aandeel en bijdrage is in het geheel.

In truth we are not here.
This is our shadow
~ Rumi

Waarom schaduwkanten waardevol zijn

Schaduwkanten zijn een onvermijdelijk deel van het menszijn. In plaats van ze te verbergen of te ontkennen, kunnen we ze beter omarmen en integreren in ons leven. Door onze schaduwkanten te erkennen en te omarmen, kunnen we een authentieker leven leiden.

Het is een kans om negatieve patronen te doorbreken en innerlijke vrede te ervaren. Bewustwording van je schaduwkanten opent de deur naar innerlijke bevrijding, persoonlijke groei, diepere relaties en meer harmonie en balans in je leven. Ze zijn de sleutel tot het verlichten van je levenspad en zelf vervulling.

Wil jij je licht laten schijnen op je schaduw en ben je toe aan de next level in bewustwording? Dan is het transformatie traject jouw sleutel.

Of meld je aan voor de maandelijke online healing en frequency alignment.

© 2024 alle rechten voorbehouden | De Wijsheid van het Hart | Content wordt beschermd door Copyscape.

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

You're inn!