Hoog Sensitief of Hoog Bewust

Voel jij je vaak “leeggezogen” door anderen of je omgeving? Heb je last van een hoofd dat overvol is en nooit stilstaat? Misschien ben je hooggevoelig (Hoog Sensitief Persoon).

 

Hoog Gevoelig

Volgens Elaine Aaron is hooggevoeligheid te wijten aan een gevoelig zenuwstelsel. 20% van de wereldbevolking zou hoog gevoelig zijn. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik denk namelijk dat die groep veel groter is en momenteel alleen maar groeit. Als direct gevolg van “wakker worden”.

De vraag is ook  of een gevoelig zenuwstelsel de oorzaak is van overprikkeling. Als jij je vaak moe en leeg gezogen voelt dan zou ik zeker op onderzoek uitgaan. Onderzoek wat dit veroorzaakt. Kijk ook ik ben zo’n sensitief persoon. Altijd al geweest. Op een gegeven moment kwam ik erachter door zelfonderzoek dat ik de gewoonte had ontwikkeld om na te denken over mijn gevoel. Nadenken over wat je voelt is de beste manier om niet ècht te hoeven voelen. Het is een manier om controle te verkrijgen over je gevoel. Wat nooit lukt overigens. Vechten tegen alles wat je voelt is ook zo’n vermoeiende strategie. Je voelt heel veel maar wilt het niet voelen. Pffff dat maakt moe zeg! 

 

Niet luisteren naar je hart

Ook (overlevings)patronen en het niet luisteren naar je gevoel (intuïtie) kan heel erg moe maken. Dingen doen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt en die je niet gelukkig maken bijvoorbeeld. Je kent het wel, ja zeggen maar eigenlijk nee voelen. Je grenzen niet kunnen of durven aangeven. Of constant please gedrag vertonen. Allemaal energie slurpende patronen. 

De vraag is dan eigenlijk niet waarom ben ik zo moe want dat is heel logisch met zulke patronen. Maar de echte vraag is: hoe komt het dat ik dit doe? Nou vraag jezelf wat levert mij dit op? Want als het je niets oplevert dan alleen vermoeidheid zou je het niet meer doen toch? Dat leeggezogen gevoel is eigenlijk een signaal dat je niet luistert. Niet echt luistert naar je hart. 

Overleven is geen wijze strategie

Elaine Aaron heeft met het introduceren van de term HSP en haar boeken enorm bijgedragen aan bewustwording rondom hooggevoeligheid en handvatten aangereikt om te kunnen overleven in wereld vol met prikkels en uitdagingen. En dat vind ik nou net het probleem, de term ‘overleven’ met hooggevoeligheid. Het is een beperkt perspectief. In mijn beleving is er niets mis met gevoeligheid. Ik vind het prachtig.

De ongevoeligheid in de wereld is in mijn beleving een groter probleem dan gevoeligheid. Je zou sensitiviteit ook natuurlijk bewustzijn kunnen noemen. Als kijken en voelen één zijn. Velen kijken maar zien niet echt en voelen is al helemaal niet aan de orde. Dat maakt het leven stukken gemakkelijker. Een soort van slaap wandelend door het leven gaan. In een comfortabele roes van onbewustheid en niet of weinig voelen.

Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen met hooggevoeligheid en het coachen van hoogsensitieve personen en kinderen, dan valt één ding mij als eerste op: zij zijn allemaal niet goed geaard. Ze leven grotendeels vanuit hun hoofd en zijn de controle gaan pakken. Ze voelen zich niet veilig. Zijn bezig met vluchten, afschermen, vechten tegen wat ze voelen, analyseren hun gevoel. Dat is inderdaad overleven. Allemaal geven ze aan zich niet veilig te voelen. Allemaal staan hun antenne’s ook energetisch afgestemd op behoeften van de ander en hun omgeving. Ze hebben energetische lijntjes uitgezet naar hun omgeving. Scannen onbewust hun omgeving continue om te voelen waar mogelijk gevaar dreigt en of ze zich moeten aanpassen.

Ze zijn gevoelig voor kritiek en afwijzing. Voelen dat feilloos aan en hebben geleerd zich aan te passen aan de ander en de omgeving. Daardoor hebben zij zichzelf opgeofferd. Dat is pijnlijk. Heel pijnlijk en daarom vluchten ze naar hun hoofd. Weg van lichaamsbewustzijn en voelen. Het is niet veilig voor ze om volledig aanwezig te zijn. Het is niet veilig voor ze om gewoon zichzelf te zijn. Ze verdrinken in het ervaren van hun emoties. Ze hebben nooit geleerd om diep te doorvoelen zonder jezelf daarin te verliezen. 

Bewustwording

Bewustzijn zou je kunnen vergelijken met thuis zijn. Met je volledige aandacht (bewustzijn, gewaarwording) in het hier en nu zijn. Thuis bij jezelf. HSP-ers ervaren vaak dat situaties of personen hen energetisch leegzuigen. Als je huis telkens leeg geroofd wordt dan wil je de dief toch op heterdaad betrappen? Dan moet je wel thuis zijn anders zie je het niet.

Door opmerkzaam en aanwezig te zijn ga je dat al heel snel zien (want bewustzijn is gewaarworden). Opmerkzaam betekent goed opletten. Kijken. Dit patroon tot in de diepte doorzien. Niet kijken en vechten. Nee gewoon stil kijken. Niets doen. Alleen maar goed opletten en ja voelen wat er te voelen valt. Het wordt nu erg lastig om jouw huis leeg te roven! Jij bent aanwezig, jij bent thuis en ziet precies wat er gebeurt. Of anders gezegd. De onbewuste patronen worden nu bewust waargenomen zonder verzet. Daarmee verliezen ze aan kracht.

 

Voelen is waardevol

Het diepe voelen is een mooie kracht en ontzettend waardevol. Je leert zoveel van gewoon voelen en ervaren. Je voelen is ook jouw ingebouwde navigatiesysteem. Het vertelt je feilloos wat wel goed voor je is en wat niet. Het stelt je in staat om de de stem van je hart te volgen. 

Intuïtie werkt samen met zuiver voelen (voelen zonder nadenken). Doordat je niet meer bezig bent met overleven kun je ontspannen en genieten. Doordat je nu gewoon jezelf durft te zijn ervaar je in alles wat je doet verbinding. De verbinding met jezelf is weer voelbaar en dat zie je terug in de buitenwereld.

 

Meer energie, rust en evenwicht

Vind je het lastig om uit je hoofd te komen? Kun jij wel wat ondersteuning hierbij gebruiken? Laten we dan samen kijken wat jou kan helpen.

Join us voor de maandelijkse online Energy Update & Alignment

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

You're inn!