Hoe je de wereld kunt veranderen

de spirituele zoeker

Iemand vroeg mij anderhalf jaar geleden: wanneer is deze crisis voorbij denk jij? Mijn antwoord was: als wij onszelf herkennen in de ander. Want dan is eenheidsbesef weer aanwezig.

Zo binnen, zo buiten

Als je beseft dat alles energie is, begrijp je ook dat elke verandering in de “materie” altijd voortkomt uit een verandering in energie. Dat wat wij materie noemen is niets anders dan verdicht bewustzijn. Als je een verandering wilt zien in de wereld, begin dan bij het begin. Bij jezelf. Wij kunnen de wereld niet veranderen, zonder zelf eerst te veranderen. Een wezenlijke verandering in de wereld kan alleen geboren worden uit een fundamentele verandering in bewustzijn.

Jouw transformatie, is de transformatie van de wereld.

~ Tamara

Wie kijkt er?

Het is heel interessant om te kijken naar het feit dat iedereen de wereld weer anders ziet en beleeft. Hoe komt dat? De positie van waaruit jij kijkt bepaalt je perceptie van de wereld. Kijk jij door de bril van het denken (ego) naar de wereld? Dan zie je de wereld niet zoals die is maar zoals het denken je vertelt dat de wereld is. Dat is je aangeleerd. Dat is conditionering die kijkt. Je kijkt niet echt helder.

 

Verdeeldheid en polarisatie

Kijk je naar de wereld door het oog van het hart (hart gedragen bewustzijn) zie je de realiteit zoals die is. Zonder inkleuring van het denken. Je hebt je gekleurde bril dan afgezet. I can see clearly now. Dan zie je aanwezigheid in alles. Dan zie je het ene leven in al het leven. Het is niet te scheiden. Alles wat je ziet, verschijnt in jou en verschijnt aan jou. Dus welke “Ik” kijkt er? Dat bepaalt je wereldbeeld. De meesten van ons kijken vanuit de positie van het ego gedragen bewustzijn.

De verdeeldheid en polarisatie zou in één klap verdwenen zijn als iedereen door het oog van het hart kijkt. Je kunt alleen verdeeldheid zaaien en polariseren als iemand volledig geïdentificeerd is met het denken. Alleen een samenleving die gebaseerd is op ego gedragen bewustzijn is te manipuleren op deze manier.

 

Wat is er mis met de wereld?

De vraag is of er iets mis is met de wereld en wellicht ook niet hoe je de wereld kunt veranderen. Want als ik kijk zie ik dat de schepping nog steeds de schepping is. In de natuur gaat alles door zoals altijd. Daar is niets in veranderd. Bewustzijn is nog steeds bewustzijn, alles vindt plaats in dit oneindige veld van bewustzijn. Ik ben nog steeds wie ik ben. Daar is niets in veranderd in ieder geval. Dus wat is dan die nieuwe wereld waar velen het over hebben? Voor mij is het een reflectie van bewustzijn. Het heeft niets te maken met nieuwe systemen of structuren. Voor mij is het aanwezigheid. Als de mensheid ontwaakt, is de nieuwe wereld vanzelf een feit.

Je kunt nieuwe systemen en structuren bouwen, maar als deze worden vormgegeven vanuit het afgescheiden kleine “Ik” dan verandert er in feite niet veel. Dat is net zoiets als een nieuw huis bouwen op een oud fundament. Zijn de systemen en structuren niet telkens veranderd door de jaren heen? Heeft dat een blijvende fundamentele verandering gebracht? Ik zie het niet in ieder geval. De drijfveer hierachter was en is nog steeds de illusie van afgescheidenheid en angst. De werkelijke verandering komt vanuit een shift in bewustzijn. Heeft de wereld verbetering nodig? Of wij? 

Without freedom from conditioning, humanity will always remain a prisoner and life will remain a battlefield.

~ J. Krishnamurti

Krijgen wat ik wil

Het afgescheiden “Ik” komt in beweging en leeft vanuit een armoede bewustzijn omdat het denkt los te staan van het geheel. De heelheid en compleet is niet meer voelbaar (er ontbreekt nu iets dat klopt ja, dat is de liefde) en dat is onveilig. Het ego gaat op zoek naar controle, macht en gaat manipuleren. De zoeker wordt geboren. Het ego is gericht op doelen bereiken, is gehecht aan resultaat en hoopt vervulling (compleetheid) te vinden in iets buiten zichzelf en/of in de toekomst (als het doel bereikt is).

Dit is in beweging komen vanuit oude energie. In beweging komen en leven vanuit ego gedragen bewustzijn aangezwengeld door angst. Angst om niet te krijgen wat je wilt of te verliezen wat je hebt. Het creëert karma. Want het ego is niet gericht op het geheel maar alleen op zichzelf. Het ego denkt een eigen vrije wil te hebben en denkt controle te kunnen uit oefenen. In een proces van ontwaken ga je ervaren en doorzien dat beiden een illusie zijn.

Je focus ligt op krijgen wat je wilt of voorkomen dat je verliest wat je nu hebt. Het oude tijdperk, de oude energie.

 

Willen wat je krijgt

In beweging komen vanuit hartgedragen bewustzijn is het besef hebben dat er in dit moment niets ontbreekt. Dit noemt men zelfrealisatie. Je bent gevuld met het Zelf en je beseft dat niets buiten jezelf kan je ware en blijvende vervulling kan brengen. Dit is innerlijke vrijheid. Vrij van de identificatie met en gehechtheid aan het denken (dat afgescheiden “Ik”). Het nieuwe tijdperk, de nieuwe energie.

When I run after what I think I want, my days are a furnace
of distress and anxiety.

If I first sit in my own place of patience, what I need flows
to me and without any pain.

From this I understand that what I want, also wants me,
is looking for me and attracting me.

There is a great secret in this, for anyone who can grasp it.

~  Rumi

De nieuwe wereld

Dat is willen wat je krijgt omdat je de intelligentie ziet in de dingen zoals ze zijn. Dat is leven vanuit overgave. Een open houding, je bent beschikbaar voor dat wat zich spontaan aandient. Zonder verbinding met het hart zal deze wereld niet functioneren en niet in harmonie zijn. Totdat wij de compleetheid ervaren in onszelf. Dat is de nieuwe wereld. We zijn op dit moment nog steeds bezig “de buitenwereld” te willen veranderen zonder verantwoordelijkheid te nemen voor onszelf. De wereld of de ander willen veranderen is de verkeerde route. We mogen zelf eerst veranderen. Wij zijn de nieuwe wereld.

Why are you so enchanted by this world?
When a mine of gold lies within you?

~ Rumi

Bewust manifesteren

Een term die je nu meer dan ooit voorbij ziet komen. Wat velen niet beseffen is dat wat zij bewust manifesteren noemen in feite het herhalen van karma is. Heb jij al eens onderzocht hoe het proces van creëren en manifesteren zich voltrekt? Kijk eens hoe dit gaat in de natuur. Wat doen mensen met hun eigen “vrije wil”? Krijgen wat je wilt? Wat voor effect heeft dit op het geheel? Kijk naar de wereld om te zien wat voor resultaat dat heeft. Wat is dat dan wat jij wilt? Dat huis op Ibiza, naam en faam, roem en volgers, meer omzet, de ideale partner, de ideale baan? Je droomleven? Of wil je eigenlijk gewoon gelukkig zijn? Eerlijk zelfonderzoek doen kan je heel veel opleveren.

Bewust manifesteren noemen we een spirituele training. Maar het heeft niets met ware spiritualiteit te maken. Het is geen teken van meesterschap als je krijgt wat je wilt. Waar meesterschap toont zich als je krijgt wat je niet wilt. Wat doe je dan? Hoe ga jij daar mee om? Daar kun je een ware meester aan herkennen.

Als je helder en eerlijk kijkt zie je dat de meesten bezig zijn met “bewust” manifesteren vanuit ego gedragen bewustzijn. De wereld zal niet veranderen en het ware zelf blijft nog steeds voor je verborgen. Wil je wakker worden of wil je een leuker droomleven? Wat je ook kiest, beiden zijn een manifestatie van het goddelijke. Die leukere droom is okay. Een leuke en comfortabele droom, maar geen motivatie om wakker te worden. Want het is comfortabel in je droom. Totdat de droom je niet meer gelukkig maakt, geen vervulling meer brengt of verandert in een nachtmerrie.  Dan is er misschien een bereidheid vanuit de ziel voor het ware ontwaken. Dat kun je niet forceren.

The world is you, and you are the world. Realizing that fundamentally,

deeply, not romantically, not intellectually but actually, then we see

that our problem is a global problem. It is not my problem or your

particular problem, it is a human problem.

~J. Krishnamurti

Hoe je de wereld kunt veranderen? Wakker worden. Als jij verandert, verandert de wereld.

Hoe kun je krijgen wat je wilt? Door te zijn wie je bent.

Beluister ook deze podcast. Waarin ik meer vertel over de energie van waaruit jij in beweging komt en hoe belangrijk het is om dat helder te hebben. Van waaruit kom jij in beweging?

Leven vanuit je hart, hoe doe je dat praktisch gezien? Kom naar één van de meetups op locatie en ontdek het.

In harmonie met de energie? Join us voor de maandelijkse Energy Update.

© 2023 alle rechten voorbehouden | De Wijsheid van het Hart

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

You're inn!