Her-balanceren vrouwelijke-mannelijke energie

herbalanceren mannelijke en vrouwelijke energie

In deze energetische update vertel ik je meer over de grote kosmische verschuiving en aflijning die onlangs heeft plaatsgevonden. Deze heeft het her-balanceren van mannelijke en vrouwelijke energie in gang gezet. Wat gaan wij hiervan nu merken?

Micro kosmos – macro kosmos

Allereerst is het goed om te beseffen dat het fysieke lichaam één is met de kosmos en de aarde. Micro kosmos en macro kosmos. Dit betekent dat als er energetisch iets in beweging komt in de kosmos, dit een effect heeft op je lichaam. Ook als er energetisch iets in beweging komt in de energie van de aarde dan heeft dit een effect op je lichaam. Het planetaire lichaam (Moeder Aarde) heeft een interactie met de zon via de magnetosfeer. Dit verklaart waarom zonnestormen (magnetische stormen) ook een impact hebben op onder andere je fysieke lichaam. Wil je daar meer over weten lees dan deze blog.

Mannelijke en vrouwelijke energie

In oktober 2018 zag ik tijdens de maandelijkse lichtmeditatie energetisch hoe de mannelijke en vrouwelijke energie exact op één lijn zijn gebracht met elkaar. Deze kosmische aflijning heeft een proces van her-balanceren in het planetaire lichaam veroorzaakt. De tsunami’s, de vulkanische uitbarstingen, het super snel verschuiven van de magnetische noordpool en de geomagnetische schokken onder het aardoppervlak zijn daar een gevolg van. Het her-balanceren van deze twee energieën op planetair niveau is begonnen!

Mannelijke en vrouwelijke energie fysiek en energetisch

Zoals gezegd, als er iets verandert in de macro kosmos zal dit ook een effect hebben op de micro kosmos. Je lichaam. Men zegt dat het energetische lichaam bestaat uit 72.000 kanaaltjes waardoor energie (= informatie en bewustzijn) stroomt. Een energiebaan noemt men ook een nadi. Deze energiebanen kun je zien als een energetisch irrigatie systeem. Het is een niet fysiek systeem maar stuurt wel het fysieke aan. Je zou ze kunnen zien als routes waardoor informatie door het lichaam reist en verspreid wordt. Als er door deze routes nieuwe informatie verspreid wordt dan heeft dit uiteraard een effect op het lichaam. Het lichaam gaat zich anders gedragen en reageren. Er zijn 3 hoofd kanalen in het energetische lichaam. Vanuit deze drie kanalen worden de andere kanalen gevoed.

Het energetische lichaam en de 3 hoofdkanalen

De drie hoofdkanalen zijn Ida, Pingala en Sushumna. Ida (het vrouwelijke principe) en Pingala (het mannelijke principe) zijn de twee hoofd energiestromen die symbool staan voor de dualiteit binnen het bestaan. In ieder van ons zijn deze twee energiestromen actief. Ongeacht je geslacht. De ene energiestroom is niet “beter” of “hoger” dan de andere. Beide principes zijn volledig evenwaardig en verenigd in het Ene. Beide principes zijn niet alleen elkaars tegenpolen maar tevens complementair aan elkaar. Evenwaardig betekent gelijk en toch verschillend. Hoe deze energieën in ieder van ons werkzaam zijn en tot uitdrukking gebracht worden is uniek. Dat is afhankelijk van vele factoren.

Ida het vrouwelijke principe

Yin, het noorden, duisternis, zijn, zacht, hemel en verbonden met de rechter hersenhelft. Het symbool is de maan. Ida is koel, water en bevochtigt. Ida is intuïtie. Ida stuurt mentale processen aan. Zij is wijsheid en het creatieve aspect. De grote Moeder. Zij is de kracht die weeft, van waaruit alle vormen geboren worden en uiteindelijk weer naar terugkeren. Het is een voedende, passieve energie. Verbonden met het parasympatische zenuwstelsel.

Pingala het mannelijke principe

Yang, het zuiden, licht, denken, aarde en verbonden met de linker hersenhelft. Het symbool is de zon. De Grote Vader die de manifestatie is van intelligente aanwezigheid en compassie heeft voor alle levende wezens. Transcedentie en onthechting. Pingala is logica en vuur, verwarmt en stimuleert, actieve energie en beweging, stuurt vitale processen aan, is dynamisch. Pingala is verbonden met het sympathische zenuwstelsel.

Sushumna Rivier van Waarheid

Dit is het hoofdkanaal. Dit kanaal loopt door de ruggengraat omhoog en stroomt zo door alle energiecentra (chakra’s) in het lichaam. Dit kanaal noemt men ook wel het energetische kanaal van verlichting en waarheid. De ruggengraat is je verbinding tussen hemel en aarde. Door dit kanaal stroomt prana (levensenergie) en Kundalini (sterk spirituele energie, het nectar van onsterfelijkheid en bliss).

Als Ida en Pingala gezuiverd zijn dan ervaar je vreugde, rust in het mentale lichaam en lichtheid in het fysieke lichaam. Op het moment dat deze mannelijke en vrouwelijke energie Sushumna binnen gaan ontstaat er een nieuwe balans. Sushumna nadi heeft geen kwaliteiten, het is lege ruimte. Als beide energiestromen samenkomen in Sushumna nadi dan wordt je als het ware transparant. Het reactieve aspect verdwijnt. Met andere woorden, dat wat gebeurt om jou heen heeft geen effect meer op jouw staat van bewustzijn. Je bent dan een spiegel. Wat er ook gebeurt, dat wat je ten diepste bent blijft onaangeraakt en dat ervaar je dan ook. De balans tussen doen en zijn. Doen en niet-doen.

Vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten in jezelf balanceren Yin  en Yang

Wat kun je verwachten in de huidige energie? Als deze energiestromen in beweging komen binnen in je dan zul je als eerste geconfronteerd worden met onbalans. Anders gezegd, welke kwaliteiten zijn onder ontwikkeld en in welke kwaliteiten ben je juist doorgeschoten? Een voorbeeld. Ik ben hoog gevoelig en sterk empathisch. Maar als ik die kwaliteiten niet balanceer met duidelijk mijn grenzen aangeven en nee zeggen wanneer dit nodig is merk ik dat ik mijn evenwicht verlies. Ik ben erg intuïtief en kan overlopen van inspiratie en ideeën maar als ik dat niet omzet in concrete en doelgerichte actie (mannelijke kwaliteiten) kan ik mezelf hierin verliezen. Het resultaat is dat ik van alles opstart maar niks echt afmaak. De kwaliteiten die ik sterk ontwikkeld heb zijn kwaliteiten die horen bij vrouwelijke energie. Maar ik heb echt de mannelijke kwaliteiten nodig om evenwicht te bewaren. De laatste tijden zie ik vaak dat de nadruk wordt gelegd op de goddelijke vrouwelijke energie. Alsof de goddelijke vrouwelijke energie superieur is.

Mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in onze maatschappij

Als we kijken naar hoe de maatschappij deze kwaliteiten waardeert dan valt het mij op dat vrouwelijke eigenschappen vaak gezien worden als minderwaardig of zwak. Kijk bijvoorbeeld naar hoe wij logica waarderen. Op scholen legt men hier de nadruk op. Dit wordt gewaardeerd. Er is geen aandacht of waardering voor intuïtie. Doen is belangrijker dan zijn. Denken is vaak belangrijker dan voelen. Heel vaak zie ik in de praktijk vooral mannen die hierdoor compleet zijn vast gelopen in zich zelf en worstelen met een burn out of een depressie. Maar ook vrouwen die zich hebben aangepast en door geschoten zijn in mannelijke kwaliteiten als overlevingsstrategie zullen zich hierin herkennen. Deze aspecten en hoe jij deze tot uitdrukking brengt zullen met dit her-balanceren onder je aandacht worden gebracht. Want volgens mij heeft de wereld juist behoefte aan meer gevoeligheid. Meer zachtheid, meer Liefde, compassie en wijsheid. Het is de ongevoeligheid en hardheid die enorm veel ellende veroorzaakt. Maar het gaat om de juiste balans. Doorschieten in vrouwelijke kwaliteiten en het vrouwelijke boven het mannelijke plaatsen is ook doorslaan. Niet erboven plaatsen maar ernaast. Evenwaardig. Daar heb je dat woordje weer. Evenwaardig en Eén.

Fysieke symptomen

Waar kun je aan merken dat Ida en Pingala actief omhoog aan het bewegen zijn door de chakra’s heen? Dit geeft bij velen nu een soort “energetische botsingen”. Bovendien draait je zenuwstelsel overuren. In de praktijk zie ik bij clienten de volgende symptomen:

√ Sterk sensaties van koude en hitte die elkaar afwisselen

√ Fysiek moe voelen en tegelijkertijd overactief

√ Plots opkomende spierpijn en krampen in de rug

√ Intens gevoel van overprikkeld zijn terwijl daar eigenlijk geen aanwijsbare reden voor is

√ Verstoorde slaapcyclus

√ Overgevoelig voor licht en geluid (nervus vagus)

√ Een beweegdrang voelen tijdens de nacht, niet lang stil kunnen liggen, je moet gewoon bewegen (energie

     is in beweging en het lichaam wil ontladen gaat vaak samen met hitte/koude)

√ Pijn boven de oren, pijnlijke ogen en wazig zien

√ Plots een andere slaaphouding willen aannemen. Slaap je bijvoorbeeld altijd op je linker zij dan kan

    het zijn dat dit opeens ongemakkelijk aanvoelt. Volg de drang die je voelt in je lichaam.

√ Neusverstoppingen (geen verkoudheid)

√ Hoofdpijn en ontgiftingsverschijnselen (bijv. uitslag)

Het lichaam ondersteunen

Hoe kun je het lichaam het beste ondersteunen als deze energieën in beweging zijn? De beste manier om Ida en Pingala te ondersteunen zijn pranayama’s. Pranayama’s zijn ademhalingsoefeningen uit de yoga traditie. Onderstaande oefening heeft ook een effect op de nervus vagus. Deze is verbonden met het parasympatische zenuwstelsel en helpt je met ontspannen. Heb je veel last van onrust en hitte/koude, probeer dan deze oefening eens uit.

Ga ontspannen zitten. Dit kan in lotushouding, kleermakerszit, maar ook gewoon zittend op de bank. Zorg ervoor dat je een rechte rug hebt en je schouders en armen ontspannen zijn.

√ Laat je linkerhand ontspannen op je knie rusten

√ Plaats je wijs- en middelvinger tussen je wenkbrauwen

√ Druk met je rechter duim de rechterkant van je neus dicht en adem vervolgens diep in door je

     linkerneus gat. Houd je adem even vast.

√ Sluit nu met je rechter ringvinger je linker neusgat af en laat je duim los.

√ Adem lang en diep uit door je rechter neusgat.

√ Adem ook weer diep in door je rechter neusgat en houd je adem weer even vast.

√ Druk met je duim je rechter neusvleugel dicht en adem uit door je linker neusgat.

√ Adem ook weer diep in met je linker neusgat.

√ Houd je adem even vast en sluit wederom je linker neusgat af en laat je duim los.

√ Adem uit door je rechter neusgat en adem ook weer lang en diep in met dit neusgat.

√ Als je hem eenmaal door hebt is het super simpel!

Je kunt deze ademhalingsoefening trouwens ongeveer 5 minuutjes doen. Daarna ga je lekker weer ‘gewoon’ ademen maar zonder ergens bij na te denken of ergens in bij te sturen.

Rug en spierklachten

Bij heftige spier- of rugklachten, consulteer een goede chiropractor. Het loont de moeite om de wervelkolom “af te stellen”. Stretchen om energie in beweging te brengen en te houden is ook erg ondersteunend. Maar ook accupunctuur en massages werken erg fijn op de energiebanen.

Hoofdpijn, ontgiftingsverschijnselen en uitslag

Drink meer dan normaal. Als kanalen gezuiverd worden dan kun je last krijgen van ontgiftingsverschijnselen. Let dan ook op voeding. Voeding is ook levensenergie. Als de energie verandert, verandert ook de voedingsbehoefte van het lichaam. Veel rusten wanneer het kan is ook aan te raden.

Zenuwstelsel ondersteunen

De gevoeligen zullen vooral last hebben van een overprikkeld zenuwstelsel dat momenteel overuren draait. Ik gebruik daarvoor natuurlijke kruiden en supplementen. Maar ook etherische oliën. Mijn favorieten zijn bergamot olie (zenuwstelsel) en frankincense (fijn voor concentratie en meditatie). Passiebloem, citroen melisse, valeriaan en avena sativa tinctuur vind ik ook fijn werken. Ook de B vitaminen, mineralen (magnesium en calcium) en CBD olie kunnen het zenuwstelsel helpen. En natuurlijk voldoende rust en ontspanning.

Jij bent uniek

Nogmaals, hoe dit proces verloopt is voor iedereen weer anders. Er bestaat geen handleiding die werkt voor iedereen. Wat geeft balans? Ook dat is voor iedereen weer anders. Het is goed om je te beseffen dat energie informatie is. Deze energiestromen zijn intelligent. Je lichaam is zeer intelligent. Het meest wijze is om te luisteren naar je lichaam, wat geeft je lichaam aan? Wat vraagt je lichaam? Te luisteren naar je intuïtie en je bewust te zijn van energie en wat de energiestromen in jou en rondom jou heen voor impact op je hebben. Dan zul je intuïtief weten of je moet handelen (of juist niet) en hoe te handelen. Vind jij dat lastig? Volg dan een cursus intuïtieve ontwikkeling bij De Wijsheid van het Hart.

Coaching of energetische ondersteuning nodig?

Kun jij hier wel wat hulp of ondersteuning bij gebruiken? Kijk dan eens onder het aanbod van mijn diensten. Mijn expertise als medium is het energetische readen. Ik kan zien en voelen waar energie stagneert, waarom, wat het inzicht is en kan de energie in goede banen leiden. Mijn werkwijze kenmerkt zich door de directe helderheid. Een no-nonsense spirituele aanpak en vooral simpel. Ik wijs je de weg naar het moeiteloze pad. 

Tamara

copyright  | De Wijsheid van het Hart

Kijk hier voor de eerstvolgende groepshealing – meditatie

 

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

You're inn!