Zweverig versus aanwezigheid

Als ik vertel aan mensen wat ik doe dan hoor ik vaak: maar is dat niet zweverig? Schijnbaar verbinden mensen werken met energie, bewustZijn en intuïtie met zweverigheid. Het is een vooroordeel. Maar vaker nog is het onwetendheid merk ik. Vandaar dat ik besloten heb om deze blog te schrijven vanuit mijn ervaring en mijn visie te geven op “zweverig”.

Mijn definitie van zweverig? Niet (volledig) aanwezig zijn in het hier en nu. Gebrek aan aanwezigheid dus. Nu besef ik dat ‘aanwezigheid’ voor velen een wazige term is. Onder aanwezigheid versta ik met je volledige aandacht in het hier en nu zijn zonder dat wat je ervaart af te wijzen, te beoordelen of veroordelen of ervan af te willen (want dat is verzet). Je zou ook kunnen zeggen aanwezigheid is volledige acceptatie van wat is. Dat is aanwezigheid en dat is het tegenovergestelde van zweverigheid.

 

Gebrek aanwezigheid

 • Je leeft vanuit je hoofd, je hoofd is overvol en je piekert vaak
 • Je denkt lang en diep na over gevoelens
 • Je ervaart een innerlijke onrust en/of eenzaamheid
 • Je bent onzeker of perfectionistisch en stelt hoge eisen aan jezelf, je oordeelt over jezelf en anderen. Je houdt niet volledig van jezelf en accepteert jezelf niet en daardoor anderen dus ook niet. Er is een angst voor afwijzing.
 • Je verzet je tegen verandering
 • Je voelt je snel overprikkeld en hebt last van de stemmingen van anderen
 • Je wilt graag controle hebben en houden. Angst is de drijfveer achter controle. Gebrek aan vertrouwen ligt hieraan ten grondslag, je voelt je niet veilig dus kun je niet vertrouwen en wil je alles onder controle houden. 

Niet veilig

Als hooggevoelig en mediamiek persoon heb ik een groot gedeelte van mijn leven last gehad van deze gevoeligheid. Ik pikte teveel op van anderen, vond deze energieën overweldigend, ik verloor energie en levenskracht en ging mezelf energetisch steeds meer terugtrekken, afzonderen en isoleren om te kunnen overleven. Al sinds mijn kindertijd was er een gevoel van niet-veilig zijn. Door mijn energie ‘omhoog’ te trekken heb ik kunnen overleven. Dat was mijn overlevingsmechanisme. De hogere sferen waren voor mij veilig. Ik voelde me niet “thuis op aarde”. Ik had toen nog niet in de gaten dat ik thuis nooit verlaten had. Dat inzicht ontstond pas later. 

Ik besloot om een perfectionist te worden en een controle freak. Als ik controle kon behouden en hard zou werken, me goed zou aanpassen was ik veilig (dacht ik). Het innerlijke verzet tegen het leven zelf en het voelen groeide met de dag. Uiteindelijk resulteerde dit in diverse burn-outs, spijsverteringsklachten, depressie en hoe kan het ook anders, een angststoornis. Het niet veilig voelen had zijn tol geeist. Ik kon niet meer. Het krijgen van een angststoornis bleek achteraf mijn redding te zijn en heeft veel helder gemaakt. Het mechanisme werd pijnlijk voelbaar en zichtbaar.

Heel lang was ik ervan overtuigd dat de hooggevoeligheid de oorzaak was van mijn problemen en was ik ook bezig deze gevoeligheid te onderdrukken of proberen te controleren door diep na te denken over alles wat ik voelde. Als ik het zou begrijpen dan zou ik vast een oplossing kunnen vinden. Ga maar eens nadenken over angst en probeer dat maar eens te begrijpen. Een perfect recept voor nog meer angst. Totdat ik besloot om mijn angst onder ogen te zien, het te voelen, deze toe te laten en toen kwam het inzicht: ik voel mij niet veilig. Het is niet veilig hier in dit leven. Ik heb me afgesloten voor de stroom van het leven.

Ik was niet moe omdat ik zoveel voelde, ik was moe geworden van het verzet tegen het voelen zelf en nadenken over gevoelens. Onder de angst lag een existentiële pijn en eenzaamheid die ik weigerde te voelen. Ik was bang om dat diep te doorvoelen.

Overgave

Ik besloot om alles tegemoet te gaan treden met een open houding. Ik ging alle gevoelens onderzoeken met een nieuwsgierige open aandacht. Ik ging de aandacht verleggen van denken naar voelen, erkennen en toestaan. De diepe zielenpijn toestaan, de eenzaamheid toestaan, de vermoeidheid voelen en toestaan, de angst omarmen, telkens weer. Het werd stiller in mij en mijn hart ging open. Ik voelde een diepe liefde die ik nog nooit eerder gevoeld had en vroeg me af waar komt dit vandaan? Langzaam begon het besef tot mij door te dringen dat ik deze liefde ben. Het was een thuiskomen bij mezelf. Het voelde veilig en warm. Alsof het leven mij nu draagt en omarmt.

Al die tijd was ik bang, bang om echt hier te zijn en bang om te diep te voelen. Ik voelde me niet thuis. Maar “thuis” had ik nooit verlaten. Als ik nu om me heen kijk, neem ik de wereld anders waar. Het is alsof ik met nieuwe ogen kijk. Ik zie de liefde en het licht van bewustzijn om me heen, ik zie het in anderen. Al die tijd was ik hier en toch heb ik nooit echt kunnen zien. Ik neem nu waar met het hart.

Er is een diepe vrede en ruimte voelbaar. Zo voelt het dus om thuis te zijn bij jezelf. Zo voelt het dus om ècht op je voeten te staan en stevig verankerd te zijn in jezelf.  Alles is goed precies zoals het is, er hoeft niets weg.

 

Zweverig

Een groot gedeelte van de personen die roepen dat anderen zweverig zijn beseffen niet dat zolang zij leven vanuit angst en controle (vanuit een ego-gedragen bewustzijn) zij leven vanuit deze zweverigheid. Ze zijn bezig met vermijden of iets willen verkrijgen. Hun aandacht is continue bij gedachtenprocessen. Ze zijn volledig geïndentificeerd met het denken. 

Het leven verwelkomen precies zoals het zich ontvouwt en aandient dat is ja zeggen tegen het leven. Een hart wijd open. Een hart dat zo vaak gebroken is dat het niet meer kan breken en alles wat zich aandient kan opvangen in liefde. Dan zeg je werkelijk dat je hier wilt zijn, dan zeg je werkelijk JA tegen het leven. Dan vertrouw je erop dat het leven je alles geeft en in alles voorziet wat je nodig hebt. Het leven is overvloed en het leven dat ben jij.

Tips om te gronden

De belangrijkste tip heb ik al gegeven: zeg met heel je hart JA tegen het leven. Dus er hoeft niets weg. Nergens vanaf willen helpt enorm. Onderstaande tips kunnen je helpen om meer vanuit acceptatie en overgave te leven. Belangrijk hierbij is dat alles wat je tegenkomt en waarneemt er gewoon laat zijn. Je hoeft niets op te lossen, het hoeft niet weg het mag er zijn en je hoeft er ook niet over na te denken.

 

Focus 

Meestal is je focus op de buitenwereld gericht of het denken, het is gemakkelijk jezelf te verliezen in de hectiek van de dag. Neem regelmatig even een paar minuutjes om heel bewust je aandacht naar binnen te brengen.

 • ga rustig zitten en sluit je ogen
 • voel hoe je zit en voel je ademhaling
 • voel hoe je voeten contact maken met de grond
 • voel hoe je rug contact maakt met je stoel
 • merk op wat er zich afspeelt en voelbaar is binnen in jou en sta toe dat het er is
 • voel de zwaartekracht en voel hoe het zwaartepunt van je lichaam naar beneden is gericht

3-minuten ademruimte

 • ga rustig zitten en sluit je ogen
 • ga met je aandacht naar je adem
 • volg en voel je adem zonder er iets aan te veranderen
 • waar voel jij je adem het sterkst?
 • hoe voelt het om in te ademen? Waar voel je die het sterkst?
 • hoe voelt je uitademing? Waar voel je die het sterkst?
 • welke emoties zijn er op de voorgrond? Kun je ademen met deze gevoelens?
Waarnemen

Neem je omgeving bewust waar: wat zie je, hoe ruikt het, welke kleuren kun je allemaal zien? Gebruik hierbij je zintuigen. Dit kun je doen met vrijwel alles, werken, huishoudelijke klusjes, het wachten in de rij bij de supermarkt, je lunch met aandacht proeven, douchen etc. Neem de ruimte waar je bent helemaal in.

Visualiseren hart-aarde verbinding

Wanneer je vertrouwt bent met visualiseren is dit een prettige oefening. Ben je hier nog niet vertrouwd mee, probeer het dan eens uit. Doel is niet de visualisatie, het doel is het gewaarworden van de subtiele energie stromen.

 • ga rustig zitten (of liggen)
 • verleg je aandacht van buiten naar binnen
 • breng je aandacht naar je hart
 • visualiseer een koord van wit licht dat via je hart naar beneden loopt naar je stuit
 • via je stuit laat je dit koord de aarde ingroeien
 • wanneer je de kern van de aarde hebt bereikt veranker je je koord
 • merk op wat voor effect dit heeft op je lichaam
 • wellicht kun je de subtiele energiestromen waarnemen (opgaand en neerwaarts)
Bewust bewegen

Beweeg, dans, fiets, jog, wandel, etc. en voel je lichaam, voel hoe dat voelt. Wanneer je in de natuur bent, voel de zwaartekracht bewust, voel hoe je voeten contact maken met de ondergrond. Maak van het buiten zijn een diepe verbinding met de aarde. Gebruik je zintuigen, kijk, voel de wind, hoor het ruisen van de blaadjes, ruik de geur van het bos.

Probeer deze tips eens uit en merk op wat voor effect het heeft. Mocht je problemen ervaren met gronden of je voelt dat er een blokkade zit, dan kan ik je daarin wellicht ondersteunen. Een energetische behandeling herstelt de natuurlijke energiestromen, maakt bewust en verschaft helder inzicht in jezelf.

 

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

You're inn!