De spirituele zoeker en de illusie

de spirituele zoeker

De spirituele zoeker en de illusie van afgescheidenheid. Hoe deze twee elkaar helpen.

Wat is een illusie?

Een “illusie” is iets dat echt lijkt, maar in werkelijkheid niet echt is. Geloof maakt dat de illusie als realiteit ervaren wordt. Als waarheid ervaren wordt. De illusie van afgescheidenheid in onszelf is het fundamentele geloof dat we gescheiden zijn elkaar en van het geheel, de bron, de kosmos, dat wat is, het goddelijke. Hoe je dit ook wilt noemen. Je ervaart de heelheid in jezelf niet meer. Dit onechte ik, het afgescheiden ik, stuurt de gehele ego structuur aan. Deze illusie is de geboorte van de spirituele zoeker.

Jezelf verlaten

Als je de heelheid in jezelf niet meer ervaart zorgt dat ervoor dat je je eenzaam en verlaten voelt. Dat is die eenzaamheid die velen voelen. Je voelt je niet meer compleet. Je hebt jezelf verlaten, je bent niet meer thuis bij jezelf. Je bewoont je hart niet meer. Het is nu “Ik” en de ander. “Ik” en de wereld. Daarmee is de wereld ook niet meer veilig. Als de wereld niet veilig is dan is het wellicht handig en nodig dat je controle houdt en gaat manipuleren zodat je een gevoel van schijnveiligheid hebt. Dat is overleven.

Behoeftigheid

Doordat je de heelheid in jezelf niet meer ervaart ontstaat er ook behoeftigheid. Want iets in jou weet nog hoe heelheid voelt en verlangt terug naar dat. Verlangt naar het Paradijs dat je verlaten hebt. Deze behoeftigheid willen wij nog wel eens verwarren met liefde. Veel relaties zijn niet gebaseerd op liefde, maar zijn in feite gebaseerd op ruilhandel. Jij voorziet in mijn behoeften dan voorzie ik in jouw behoeften. Je hoopt dat de ander jou geeft wat je in jezelf ontbeert. Liefde. De liefde is niet meer aanwezig.

Mensen zoeken niet alleen naar die compleetheid in relaties maar ook in andere zaken buiten zichzelf. Ze zoeken naar compleetheid in macht, controle, naam en faam, carrière, status, geld en succes. De spirituele zoeker zoekt het in spiritualiteit of zingeving. Ze willen iets verkrijgen. Dat wat ze verloren lijken te hebben. Als je leeft vanuit deze illusie dan ben je sterk gefocust op resultaat en word je voornamelijk aangedreven door innerlijke onrust. Dat resultaat is erg belangrijk want je hoopt dat dit je vervulling zal schenken. Altijd onbewust zoekend naar heelheid daar waar je het uiteindelijk nooit zult vinden. Buiten jezelf.

Er is niets mis met een goed leven voor jezelf willen (een fijne baan, een leuke partner, een fijn huis). Echter, als je innerlijke vervulling zoekt buiten jezelf zul je na verloop van tijd toch weer dat knagende gevoel opmerken dat er nog steeds ”iets” ontbreekt. Die baan wordt minder leuk, je partner is met momenten zwaar irritant en je huis kost een vermogen om te verwarmen.

Gedachte, gevoel, gedrag

De illusie van afscheiding heeft op vele niveaus invloed op ons leven in deze “fysieke” realiteit. Het bepaalt hoe we denken en vormt daarmee onze overtuigingen. Het afgescheiden onechte “Ik” is de stem van het denken en tevens de identificatie met het denken. Dat is hoe een illusie realiteit lijkt te worden. Geloven dat alles wat je denkt waar is. Het denken staat in dienst van het afgescheiden onechte ik en is heer en meester.

Mind in control

Als een gedachte geloofd wordt dan heeft dat direct invloed op hoe jij je voelt. Vanuit Mindfulness weten we dat 80% van alle gevoelens niet spontaan ontstaan. Voorafgaand aan de emotie, is er eerst een gedachte (die geloofd wordt). Dit noemt men de gedachten-gevoelsspiraal. Dus er is eerst een gedachte, dan volgt er een emotie en vanuit de emotie ontstaat gedrag. Dat is de mind die in control is en alles aanstuurt en tevens mind control. Want alleen iemand die leeft vanuit deze illusie is te controleren en manipuleren. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je het denken beïnvloedt en daarmee kun je de emoties en het gedrag sturen. Het gevolg is dat iemand vast blijft zitten in een illusie die alleen gebaseerd is op gedachten. Pure fictie. Verhalen. Je blijft verdwalen in verhalen. Het onechte afgescheiden ik runt de hele show.

Als er nog illusies van afgescheidenheid omhoog staan merk je dat ook in de woorden die iemand gebruikt. In de woorden die ze gebruiken voel je de afscheiding. Hieronder wat voorbeelden.

Maak verbinding met je ware zelf, je ziel of ware essentie. Schijnbaar is er “ik” en een ware zelf. Wie wil de verbinding maken? Het onechte ik, want die ervaart afgescheidenheid. Alleen die verbinding is er al. Die hoef je niet te maken. Je bent je nog niet bewust van de verbondenheid (eenheid).

Ik ben bewust. Er is een “ik” die bewust is (dan zijn er twee). Wat je bent is bewustzijn. Ik ben bewustzijn (geen afscheiding).  

Space holden. Ik en ruimte. Dan heb je jezelf nog niet leren kennen als de oneindige ruimte van bewustzijn waarin alles plaatsvindt. 

Je frequentie verhogen of hoog houden. Dit is één van de favoriete strategieën van het onechte ik. Denken dat er eerst iets weg moet (in dit geval lagere frequentie) of dat je eerst iets tot stand moet brengen (in dit geval hogere frequentie) om je ware zelf te kunnen ervaren of zelfs in stand moet houden.

Kom dichterbij jezelf, blijf dichtbij jezelf. Waarom niet “gewoon jezelf”. Niet dichterbij of dichtbij. Een “ik” die dichterbij bij “zelf” wil komen. Dichtbij is niet hetzelfde als één.

Word de beste versie van jezelf. We hebben dus verschillende versies van het zelf. Wil het ware Zelf nu opstaan? Ontwaken gaat niet over worden maar over zijn. Da’s overigens de meest moeiteloze staat die er is. Je kunt het nooit niet zijn. Wat wel mogelijk is, is dat je het niet opmerkt en niet herkent.

Kun je het voelen in deze woorden? De afscheiding? Ik ben geen fan van Advaita maar ik vind de betekenis van het woord Avaita wel heel mooi en duidelijk. Het betekent: geen twee (maar ook geen één, dat wat is). Da’s heel duidelijk toch? Je kunt het ook zien als je iemand aankijkt. Ik zie het in hun ogen het onbewuste lijden. Ik voel het in hun woorden, het hart ontbreekt. Ook al spreken zij liefdevolle woorden. Maar de woorden zijn geen belichaamde waarheid. Ik voel het in hun hart, de zielenpijn. Als iemand “connected” is zie je het licht gewoon naar buiten stralen. 

De zoeker en spirituele zoeker

De spirituele zoeker die vanuit de illusie van afgescheidenheid op zoek gaat naar zichzelf is wel nodig in een proces van ontwaken en dient een doel. Je moet jezelf eerst verlaten anders ga je ook niet op zoek. Toch? Volgens mij staat er in een bekend boek ergens “zoek en gij zult vinden”.

Als je geen bevrediging (meer) vindt in de “gewone” externe zaken dan wordt de spirituele zoeker geboren. Nu ben je niet meer op zoek naar succes, status, geld, de perfecte partner, het perfecte huis of de perfecte baan. Misschien heb je dit alles bereikt en toch brengt het geen blijvende vervulling en geluk. Je zou het ook weer kunnen verliezen. Daar waar je het eerst zocht in de buitenwereld keert de aandacht nu om en gaat naar binnen. Je gaat op zoek in je binnenwereld. Hier begint het ontwaken.

Happiness is your nature.

It is not wrong to desire it.

What’s wrong is to seek it

outside when it’s inside.                                                                                               

~R. Maharshi

Het einde van zoeken

Het zoeken stopt niet omdat jij wat vindt gek genoeg. Het zoeken stopt als je je beseft wie het is die zoekt. Dat wat op zoek is naar zichzelf is bewustzijn zelf vermomd als een afgescheiden ik. Als je beseft dat het zoeken zelf plaatsvindt in dat wat je bent. Dat is het moment waarop het ware zelf herkent wordt. De waarheid wordt onthuld. De identificatie met het denken en het lichaam is verbroken. Dat was de bedoeling van de hele zoektocht en de illusie van afgescheidenheid. De liefde die de liefde wil thuis brengen bij liefde. Het spel zit prachtig in elkaar.

Ze vertelden je dat je de hemel moet verdienen
Ze hebben je een leugen verteld
Ze vertelden je dat je na je dood naar
de hemel of de hel gaat
Ze hebben je een leugen verteld
De hel bestaat
De gevangenis van het denken
Het denken verbergt de hemel
De hemel bestaat ook
Jij bent de hemel
Die heb je nooit verlaten
De hemel is geen fysieke plek
De hemel is een bewustzijnsstaat
Wat je zocht en jou beloofd werd
Was je al die tijd zelf                                                                                           
~ Tamara

Check het zelf

Geloof mijn woorden niet, onderzoek het zelf. Check het zelf. Hoe kun je anders ooit de waarheid leren kennen? Niet door iets te geloven maar door het zelf te ontdekken. Kijk naar jouw eigen directe ervaring en ga bewust op zoek naar afscheiding. Als je gelooft in afscheiding of een afgescheiden ik, kijk dan of je daar bewijs voor kunt vinden. Kun je het vinden? Behalve als een gevoel of een idee?

Let dan ook op of je iets los kunt zien van jezelf. Als jij er niet bent (jij = bewustzijn) wat blijft er over van de ander of de wereld? Als bewustzijn afwezig is?

Zoek en gij zult vinden.

 

copyright 2022 alle rechten voorbehouden | De Wijsheid van het Hart 

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

You're inn!