Het spirituele ego

het spirituele ego

Wakker worden is een intens proces waarin je veel valkuilen kunt tegenkomen. Eén van die valkuilen is het ontwikkelen van een spiritueel ego.

Om te kijken naar wat het spirituele ego is, moeten we eerst kijken naar wat ego is. Hoe het ego werkt. Het ego is dat stemmetje in je hoofd waarvan je denkt dat je dat bent en de identificatie (ook een gedachte) met het lichaam.

Iedereen heeft een ego en dat heb je ook nodig. Het ego is gericht op overleven en wil ons beschermen. Het is gericht op zelfbehoud zodat we veilig zijn. Het heeft een belangrijke functie. Een goed verstand en helder kunnen nadenken zijn ook heel handig.

 

Wakker worden

Met wakker worden bedoel ik bewustzijn wat zich bewust wordt van zichzelf. Daarmee valt ook je onechte zelfbeeld uit elkaar en de illusie van een “afgescheiden ik”. Het ego is perfect om dat hele spel te gaan doorzien. Niks mis met een ego dus.

Regelmatig komt het voor dat het ego een awakening of diep inzicht kaapt. Het gebruikt het ontwaken dan om zichzelf in stand te houden of zelfs op te blazen. Het gewone ego transformeert nu naar het spirituele ego.

 

De Duivel

Laten we het gewone ego voor het gemak dat duiveltje in je hoofd noemen. Die stem die overal commentaar op heeft, oordeelt, alle ervaringen inkleurt, dol is op straffen (vooral jezelf). Op zich is dit duiveltje nog eens geen probleem mits deze niet al je aandacht en dus energie opeist. Als je je identificeert met deze stem, heeft hij je aandacht en energie. Dat houdt de duivel in leven.

 

De Engel

Laten we het spirituele ego de Engel noemen. Het is in feite dat duiveltje wat zich nu vermomt als een Engel. En dat engeltje wil macht (over dat duiveltje). Het is in feite een afsplitsing van het duiveltje. Dat Engeltje wil zich van dat duiveltje ontdoen. Het wil het ego om zeep helpen. Vrij zijn van dat ego. Tenminste, dat lijkt zo. Want alleen ego heeft een probleem met ego. En een groot probleem ook.

 

Minderwaardigheid en superioriteit

Het gewone ego wordt aangedreven door een oerwond. Ik ben niet waardig, ik ben niet goed genoeg, niet om van te houden etc. (lees deze blog). Het spirituele ego wordt door dezelfde oerwond aangedreven maar vaak door de andere kant van de medaille. Bijvoorbeeld waardeloosheid. Arrogantie en superioriteit zijn dan de andere kant.

De stem van de Engel is nog verleidelijker dan die van de duivel en velen malen lastiger te doorzien. Want het spirituele ego vertelt je dat nu wel heel goed bezig bent. Je bent namelijk spiritueel bezig. Het houdt van belonen en straffen. Onderzoek eens hoe jij praat tegen jezelf. Wat zegt dat stemmetje in je hoofd allemaal? Onderzoek dan hoe je praat tegen anderen.

 

De messias of guru

Na een awakening of spirituele ervaring denken dat je nu een guru bent omdat jij eindelijk alle antwoorden hebt gevonden en de drang voelt om anderen te verlichten. Vaak is enthousiasme hier de drijfveer. Je voelt je zo goed als je uit de kramp van het ego komt en je wilt graag dat iedereen zich zo voelt. Voor altijd en eeuwig. Je wilt het uitdragen. Op zich niets mis mee. Mits dit organisch zo verloopt. Maar soms is het helemaal niet de bedoeling dat je dit gaat uitdragen. Soms is het de bedoeling dat je het voor jezelf houdt en eerst gaat stabiliseren in het besef van “Ik ben bewustzijn”. Een rijping die eerst mag plaatsvinden. Vaak hebben wij een onvolwassen beeld van ontwaken.

Sommigen zijn zo enthousiast en roepen zichzelf uit als messias. Vervolgens raken ze geïrriteerd als anderen hen niet snappen, niet wakker worden of willen volgen. Je teaching is toch duidelijk? Je legt het toch goed uit? Ze willen het maar niet snappen. Maar wakker worden gaat niet over snappen. Informatie alleen kan je niet bevrijden.

Grote les voor de messias maar ook voor de volgers. De volgers vallen in aanbidding (de guru laat zich aanbidden) en plaatsen de guru op een voetstuk totdat ze een menselijk trekje bij hem/haar ontdekken. Dan dondert de Guru er vanaf. Een sektarisch gebeuren. Kritiekloos volgen. Stel kritische vragen en kijk wat er dan gebeurt in de interactie. Een waardevolle les.

Zo lang het mechanisme in jou actief is van iemand boven je plaatsen of onder je plaatsen (meer of minder wakker, verder op hun pad, zitten nog in 3D, hebben nog een ego) dan is dat niet het ware ontwaken.

 

Spiritueel escapisme

Dit is mijn laatste leven. Het is nu of nooit. Ik kom hier nooit meer terug. Zo leuk was het hier niet. Het spirituele ego gebruikt spiritualiteit om ergens aan te ontsnappen (lijden). Ik wil weg van dit, weg van hier. Wakker worden is een dichterbij beweging. Hier helemaal zijn. Indalen.  

 

Spirituele bypassing

Lijkt op escapisme. Spiritualiteit misbruiken om niet diep te hoeven voelen en geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen. Niet verbinden met “lagere frequenties”. Zoals boosheid voelen, angst, eenzaamheid etc. Want dan mag je de confrontatie met je schaduwkant aangaan. Alleen maar focussen op het positieve en de “hogere frequenties”. Positive vibes only. Spirituele concepten in een volledige verkeerde context gebruiken en misbruiken. 

Het zijn de mensen die als ze het niet met je eens zijn zeggen: namasté ik wens je oprecht een mooi leven toe. Nee dat is niet waar, ik voel en zie dat je liegt. Je bent boos en geïrriteerd en wenst me van alles toe wat lelijk is want het is heel duidelijk voelbaar. Ze nemen een spirituele houding aan maar ondertussen voel je de giftige onderstroom in alles. Of ze beginnen hun zin met: ik zeg dit alleen omdat ik van je hou. En daar komt het. Hun oordelen over jou. Maar ik zeg dat alleen omdat ik van je hou he? Nee, ook dat is niet waar. Je houdt niet eens van jezelf.

 

Spiritualiteit All inclusive

Het is de stem van de Engel (stiekem dat duiveltje) die wil onderdrukken, vermijden en ontsnappen. De waarheid is dat je je eigen diepste pijn niet verdraagt en je diepste duisternis wilt ontvluchten. Want wat is er mis met “lagere frequenties” ervaren? Het is pas een probleem als jij je ermee identificeert. Zijn wij niet hier om mens te zijn? En het hele scala aan menselijke ervaringen te beleven en doorleven? Onszelf te ontmoeten in elke ervaring, telkens weer? Ware spiritualiteit is All Inclusive. Het sluit niets uit. Er hoeft niets weg. Ik hoef niets toe te voegen. Zijn met wat is.

Als je de lagere frequenties wilt vermijden zul je nooit leren te Zijn met wat is. Het houdt je gevangen in onbewustheid. Alles wat jij niet wilt voelen verdwijnt naar de duisternis en wordt onderdeel van je schaduwkant. Je wilt je droomleven leven. Maar wakker worden gaat over ontwaken uit de droom. De Engel wil een leukere droom maar wil niet wakker worden.

Spiritualiteit:

Ken uzelve

Wees eerlijk

Neem verantwoordelijkheid

~De Wijsheid van het Hart

 

Bliss bunnies

Verslaafd aan bliss en het “high” gevoel. Verslaafd aan spiritueel extremisme. Het kan je volledig uitputten energetisch. Verzamelaar van prettige bliss ervaringen en spirituele highs. Het “grijpen” van het ego is nog steeds actief. Willen vasthouden aan zeer prettige toestanden. Grote uitdaging bij de bliss ervaringen die kunnen optreden bij een Kundalini ontwaken. Terug willen en verlangen naar die ultieme bliss. Het najagen van bliss en exctase.

 

Spiritueel provoceren

De spirituele rebel. Subtiele identificatie. Als provocatie gebeurt met liefde en zorgvuldigheid kan het helpend zijn. Maar bij de spirituele rebel gaat dit vaak samen cynisme. Altijd op zoek naar de “onvolkomenheden”. Zij zien als eerste dat wat “niet klopt”. Dagen uit en provoceren. Dat geeft een kick. Wie geniet er van deze kick? De ander of het spirituele ego?

 

Zorba afwijzen Buddha vereren

Zorba is degene die geniet van het aardse. In dit geval worden de aardse geneugten als “laag” gezien. Het lagere zelf. De dierlijke menselijke aard wordt ontkend en onderdrukt in plaats van omarmd. Je ziet dit vaak bij spirituele stromingen waarbij een sterke nadruk ligt op discipline. De nadruk ligt op het nastreven van “het hogere” en het “lagere aardse” wordt verwaarloosd. Transcendentie boven incarnatie plaatsen. Het “gewone” leven vaarwel zeggen. Constante focus op het vergaren van spirituele kennis wat leidt tot meer valse zelfwaarde. Het gevolg is mogelijk allerlei excessen die een extreme vorm kunnen aannemen.

Wakker worden is een heilig huwelijk tussen het menselijke (de zorba die danst, eet, drinkt, zingt en geniet). De aardse geneugten. Het lagere. En het goddelijke, de Budhha (die in stilte is, in vrede, in harmonie met zichzelf en het universum). Het hogere. Dan breng je het hogere in het lagere. Dat is de hemel op aarde brengen.

 

Spirituele fantasie

Jezelf verliezen in spirituele fantasie en daarin volledig in doorslaan. Realiteitszin verliezen. Overal een spirituele betekenis in zien. Doe deze meditatie en je bent onmiddellijk wakker en staat “aan”. We geven je een magische spirituele short cut. Niets is onmogelijk. Bypass het ego en ga meteen door naar ultieme verlichting. Activeer de verbinding met jouw ziel. Huh? Kan die verbinding inactief zijn? Wij activeren jouw Kundalini. Als je een psychose krijgt kunnen we je niet helpen. Dat was dan voorbestemd.

To good to be true concepten en technieken. Er bestaat geen one-size-fits all oplossing als het om ontwaken gaat. Het is geen methode, geen teaching en geen trucje. Ieders pad is uniek. Divine timing is ook zo’n ding. Wakker worden is pijnlijk en confronterend. Heling, ware heling, is rauw en pijnlijk. Dat voelt helemaal niet fijn of liefdevol. Het medicijn zit verstopt in je diepste pijn. Wie is bereid om dat magische drankje in te nemen?

 

Spirituele redders

Mijn missie is de wereld redden en mijn medemens redden. Ik heb DE oplossingen voor jou en ik ga je redden of healen. Daarmee neem je de ander niet voor vol aan. Een ware heler wijst je de weg naar de heelheid in jou. Voorbij de illusie van het afgescheiden “ik”. Vaak hebben de spirituele redders een diepgewortelde issue met grenzen en begrenzen. Ze dragen niet bij aan jouw autonomie maar creëren vaak afhankelijkheid. Het resultaat is dat zij teleurgesteld raken in de mensheid. Keer op keer. Niemand waardeert hen echt. Terwijl zij zo hard werken. Ze helpen niet onvoorwaardelijk, ze verwachten er iets voor terug. Bewondering, liefde en waardering. De heelheid in zichzelf ervaren zij niet en zij proberen dat op te lossen via de ander. Door de ander te helen, proberen zij zichzelf te helen.

Yesterday I was smart I wanted to change the world

Today I am wise I am changing myself

~Rumi

Spirituele pleaser

Heel erg meegaand. Altijd lief en veel glimlachen maar passief agressief als ze zich miskent voelen. Gebruikt constant zoetgevooisde woorden. Wollig in hun teksten. Alles is liefde. Veel woorden maar eigenlijk zeggen ze niets. Zingen een spiritueel slaapliedje. Alles komt vanzelf altijd goed. Maak je geen zorgen lieverd. Jij bent een geliefd kind van het Licht. Je bent nooit alleen besef dat. Stel je voor dat je in het licht stapt en straalt. Geruststellend stoppen ze je liefdevol op een spirituele manier terug in je comfortzone.

Zoethouden met mooie spirituele maar lege woorden. Het geeft je tijdelijk een goed gevoel maar er verandert niets. Velen voelen zich hiertoe aangetrokken. Een spiritueel slaapliedje voelt veel fijner dan de pijnlijke waarheid onder ogen komen. Maar je diepere essentie ga je niet ontdekken.

De directe ervaring ontbreekt hier. Ik geloof dat ik licht ben. Ik geloof dat ik bewustzijn ben. Ik geloof dat ik liefde ben. Maar ervaar je het ook zo?

Jij hoeft niet in het licht te gaan staan

Jij bent het Licht

~De Wijsheid van het Hart

Oneindige transformatieprocessen 

Dit spirituele ego is continue bezig met transformeren. Altijd weer herhalen en transformeren van emotionele lading, karma en trauma’s. Er komt geen einde aan. Schrijven energetische updates waar geen touw aan vast te knopen is en ook geen einde aan komt. Jaar in en jaar uit. Verslaafd aan het proces. Transformeren om het transformeren maar leren de les niet. 

 

Show and Tell spiritualiteit

Het spirituele ego wil bijzonder en speciaal zijn. Beschikken (macht hebben) over spirituele vaardigheden zoals helderziendheid, helderhorendheid, heldervoelendheid, channelen etc. zijn bijzonder verleidelijk. Binnen oosterse tradities staan deze spirituele vaardigheden bekend als siddhi’s. Bovennatuurlijke krachten. Als er gehechtheid optreedt aan of identificatie met worden deze krachten juist een obstakel voor de ware bevrijding.

De oude geschriften en leermeesters vertellen ons dat in het tijdperk van Kali Yuga de meeste siddhi’s niet toegankelijk zijn voor de mensheid. Nu gaan wij naar Satya Yuga. Ik denk dat velen bovennatuurlijke krachten aan de mens worden terug gegeven. Een siddhi is vanaf de geboorte al aanwezig. Kundalini kan een siddhi openen. Als Kundalini Shiva ontmoet.

Zij die geboren zijn met deze siddhi’s zullen ze in het nieuwe tijdperk kunnen openen. Maar alleen als zij deze ook daadwerkelijk kunnen hanteren. Als het hart puur en onschuldig is. Als de liefde geboorte geeft aan de kosmische wijsheid. Als alle zucht naar macht verkrijgen in het wezen verdwenen is, aan hen zal alle macht gegeven worden. Als niet-doen geïntegreerd is in het wezen. Als succes wordt afgemeten aan zijn en niet aan doen. Not showing, not telling but being. Precies het tegenover gestelde van wat nu gebeurt.

Social Media is een mooi voorbeeld van show and tell. Zie het als een extensie van het ego en het is meteen helder. Kijk dan naar onze maatschappij. Daar zie je het ook.

 

Het spirituele diploma

Ik heb mijn spirituele diploma gehaald. En ik ben geslaagd. Want het kostte me bloed, zweet en tranen. Ik heb hard gewerkt aan mijn ontwaken. Hun vergaarde kennis wordt als een wapen ingezet. Ga tegen hen in en ze zullen je straffen met hun spirituele kennis. Superioriteit komt sneaky via de achterdeur weer binnen. Ik verklaar mijzelf verlicht of mijn guru verklaart dat ik dat ben. 

Maar de spirituele zoeker sterft vanzelf als die zichzelf heeft uitgeput en opgebrand. Als wanhoop toeslaat en je beseft dat je niets kunt doen. Net zoals het ego zichzelf uiteindelijk opbrandt. Dat is die nederigheid (in de goede zin van het woord) waar velen naar verwijzen. Uiteindelijk is het gratie. Je valt in gratie of niet. Als je in gratie valt kan je er ook weer uit vallen. Het is geen kwestie van bereiken. Het spirituele ego wil zo graag bijzonder en speciaal zijn. 

Bijzonder

Alles en iedereen is bijzonder

Niets en niemand is bijzonder

~De Wijsheid van het Hart

 

De onaantastbare en ongenaakbare

Ik ben onaantastbaar en ongenaakbaar. Niets raakt mij nog. Het zijn de spirituele leraren die zeggen tegen een volgeling die in tranen is en aan een diepe depressie lijdt al bijna zijn hele leven lang: vind degene die in lijden is en je zult zien dat die een illusie is. Alle compassie ontbreekt voor het diepe menselijke lijden. Waar is het hart in dit gebeuren?  

Niemand ervaart het namelijk op deze manier. Ik weet niet hoe dit bij jou is, maar mijn angsten, en mijn diepe zielenpijn voelden zeer reëel aan. Als ik naar mijn leven en uitdagingen kijk heb ik nog nooit een ervaring gehad (prettig of niet) die niet echt was. Telkens als ik spirituele mensen dit soort uitspraken hoor doen, breekt mijn hart. Het is zo pijnlijk. Ja het is je eigen schuld. Je doet weer iets niet goed. Die hele depressie is een illusie.

De ander is niet geholpen met dit soort uitspraken. Maar iemand ontmoeten precies zoals hij/zij op dat moment is, aanwezig zijn bij hun diepste lijden dat kan een opening geven. Daar heb je een open hart voor nodig. En als het hart open is ben je raakbaar.

 

Het spel helemaal uitspelen

We hebben allemaal een duiveltje en een engel in ons. Zo wordt het spel nu eenmaal gespeeld. De neiging van het ego om zich vast te willen grijpen aan iets is sterk omdat het gelinkt is aan overleven en zelfbehoud. Het geeft een gevoel van schijnveiligheid. Zodra je denkt iets te weten ga je alweer de mist in. Maar dat is hoe wij uiteindelijk dit spel gaan leren doorzien. Door in een (nieuwe) valkuil te stappen. De bereidheid te hebben volstrekt eerlijk te zijn naar jezelf. De bereidheid hebben om juist de duisternis in jezelf te aanschouwen en onderzoeken. 

 

Schaduwwerk

Misschien kun je valkuilen ook niet helemaal vermijden. Ik weet het niet. Wat mij heeft geholpen was iemand die met mij mee liep toen ik door de donkere nacht van de ziel ging. Hij heeft mij geholpen de duisternis in mezelf te ontmoeten. Het is een kans om de vele subtiele verleidingstactieken en identificaties van het ego te leren doorzien.

Schaduwwerk en eerlijk zelfonderzoek zijn heel waardevol in een proces van ontwaken. Op het moment dat ik mezelf betrap op de gedachte “aha nu snap ik het”, of “nu ben ik er”. Dan weet ik dat het ego zich weer ergens aan heeft vast gegrepen. Dan denk ik dat ik weer wat weet. Maar uiteindelijk kom je uit bij niet-weten. De leegte.

Ik heb dat eerder gedacht toen ik maandenlang in volledige bliss zat en vervolgens was het weg. Toen dacht ik: eindelijk ben ik wakker. Nu ben ik er. Wat daarop volgde was een desillusie en een spirituele depressie. 

Er is alerte aanwezigheid nodig. Op  het moment dat je zo’n gedachte waarneemt heb een keuze. Volg ik de gedachte of laat ik het hierbij? Wat maakt dat ik wil vastgrijpen? Wat voel ik?

 

Op heterdaad betrapt

Als jij wilt onderzoeken hoe deze stem jouw aandacht probeert te vangen gebruik dan je waarnemen. Check allereerst of dat wat je denkt ook daadwerkelijk waar is.

Betrap de duivel of de engel op heterdaad in actie. Doorzie hoe ze jou verleiden. Ze houden er niet van als ze gezien worden. Dat verzwakt ze. Het spirituele ego in actie betrappen is genoeg. Het spirituele ego veroordelen gaat niet helpen. Dat houdt het juist in stand.

Openheid, kwetsbaarheid, zachtheid, liefde en eerlijk zijn naar jezelf kunnen je hierbij helpen. Het hart is altijd een zuivere wegwijzer. De liefde heeft geen probleem met een spiritueel ego of met een schaduwkant. 

The more you know yourself

The more clarity there is

Self-knowledge has no end

You don’t come to an achievement

You don’t come to a conclusion

It is an endless river

~J. Krishnamurti

Join us voor de maandelijkse online Energy Update & Alignment

 

Content wordt beschermd door Copyscape.

copyright 2022 alle rechten voorbehouden | De Wijsheid van het Hart 

Delen mag en is superfijn! Maar wees sociaal en deel de blog onder bronvermelding.

You're inn!